Sport
NOS

Badmintonners Piek en Tabeling over carrière: 'Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Badmintonners Piek en Tabeling over carrière: 'Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn'

Het Olympisch avontuur van Selena Piek en Robin Tabeling is voorbij, evenals hun carrière als badmintonners, kondigden de sporters aan na hun vorige wedstrijd. Bij RadiOlympia vertellen de twee over hun tijd samen en wat de toekomst voor hen in petto heeft.

Video niet beschikbaar

Piek kondigde na de wedstrijd tegen Algerije aan net als haar badmintonpartner Tabeling het racket aan de wilgen te hangen. Beide Olympische sporters gingen met "een ander doel" naar de Spelen, maar nu ze zijn uitgeschakeld gaan ze "met een glimlach" de baan af.

Psycholoog

Tabeling deelde vorig jaar zijn plan om te stoppen met Piek. "Die kwam even binnen", zegt Piek bij RadiOlympia. De badmintonners vormen sinds 2019 een team en kennen elkaar door en door, mede doordat ze samen, en apart van elkaar, bij psycholoog liepen. "We hebben behoorlijk wat meegemaakt", aldus Piek.

Emotie en tactiek

"Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, zo'n carrière", zegt Tabeling. "In extreme spanning kom je je pure zelf tegen." De shuttle kan natuurlijk twee kanten op gaan: winst of verlies. De twee badmintonners gingen daar anders mee om. Zo zat Piek vooral in haar emotie en ging er haar partner vol in op de tactiek, vertelt Tabeling. "We hebben zelfs een wedstrijd laten zien aan de psycholoog" om zo elkaars lichaamshouding onder de loep te nemen.

'Een soort huwelijk'

Dat de spanningen hoog oplopen, klopt ook wel. Piek onthult dat de twee elkaar 37 weken per jaar zien. "Ik zag Robin echt vaker dan hij z'n vriendin ziet." Het duo zat in "een soort huwelijk", zegt Piek. "Je leert elkaar op je best en op je slechts kennen. Het is vooral hoe je ermee omgaat als je beiden op je slechtst bent. Want ook op die dagen moet er gepresteerd worden."

Het duo wil alleen maar het beste voor elkaar, maar Tabeling kon niet alleen doorgaan om zijn teamgenoot tevreden te houden. "Ik voelde aan alles dat ik het er niet meer voor over had", zegt Tabeling. Daarmee doelt de badmintonner op het intensieve trainingsschema en de toernooien in het buitenland.

Financiering topsport

Piek heeft daar veel begrip voor. Daarnaast is de financiering van de sport op dit moment in het geding en vraagt Piek zich af of het nieuwe kabinet geld gaat vrijhouden voor topsport. "Al met al heb ik daarna ook vrij snel de keus zelf gemaakt. Het is voor mij Robin of niet. Nu heb ik daar heel veel vrede mee."

Toekomst

Tabeling en Piek zijn nog niet helemaal van elkaar verlost. De twee spelen ook op Nederlands niveau badminton, evenals in de Deense competitie, maar dan tégen elkaar. Voor het zover is, verblijft het duo samen in het Olympisch dorp in Parijs. "Het wordt de hemel op aarde voor ons allebei", aldus Piek.

Video niet beschikbaar

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie