Sport
BNNVARA

Van drie naar vijf Olympische medailles: een goed idee?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van drie naar vijf Olympische medailles: een goed idee?

Aanstaande vrijdag gaan de Olympische Spelen van start in Parijs. Voor veel atleten het moment waar ze al jaren naar toe werken, met bloed, zweet en trainen voor die felbegeerde gouden plak. Maar sporteconoom Jelle Schoemaker zou graag zien dat het Olympisch podium er binnenkort anders uit komt te zien en pleit voor vijf olympische medailles in plaats van het traditionele goud, zilver en brons. Hij licht zijn idee toe in De Nieuws BV.

Van drie naar vijf Olympische medailles: een goed idee?

Video niet beschikbaar

Grotere taart

Schoemaker is sinds 2000 gefascineerd door de Olympische Spelen en speelt ook al langer met het idee van meer medailles. "Waarom zouden we die taart niet groter maken? Die aandacht is maar kort, de mensen die dan net buiten het podium vallen, kunnen ook meedoen en meegenieten. Ik denk zelfs dat het nogal afstraalt op de nummer één als dat podium ook wat groter wordt. Want er staat er maar eentje bovenaan." Bovendien worden er - door voornamelijk Westerse landen - miljoenen ingepompt om dat topsport succes te kunnen nastreven, gaat Schoemaker verder. "Als we de vierde en vijfde plek toevoegen, denk ik dat meer landen iets te vieren hebben."

Meer inclusiviteit

Ook denkt de sporteconoom dat de extra medailles kunnen zorgen voor meer inclusiviteit. "We zijn steeds meer aan het nadenken over hoe we inclusiever kunnen zijn en hoe we zichtbaar kunnen maken wat er nog meer plaatsvindt. Het NOC*NSF geeft ook aan: 'die verhalen vinden we heel erg belangrijk'. Soms is een verhaal van een vierde of vijfde plek sterker. Door daar ook medailles aan te koppelen laat je ook zien wat we als samenleving waard vinden. Dat zij ook een plek verdienen op dat podium."

'Verborgen' kosten

Als argument voor meer medailles noemt Schoemaker ook de 'verborgen' kosten van de Spelen. "Een derde van de atleten heeft angsten of kennen depressieve klachten. We vragen nogal wat van jonge atleten om een groot deel van hun leven op te offeren. Dat doen ze omdat ze die sport zo leuk vinden. Ik denk dat het past in de evolutie die Pierre de Coubertin voor ogen had. Niet alleen de winnaars bekronen, maar ook de nummers twee en drie. We zijn nu toe aan de volgende evolutie: dat vier en vijf ook op dat podium horen."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie