Sport
NOS

Hoe is het Nederlandse medaillerecord te verklaren?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het Nederlandse medaillerecord te verklaren?

Met vijftien keer goud, zevenmaal zilver en twaalf keer brons heeft Nederland in Parijs de zesde plek op de Olympische medaillespiegel bereikt. Maarten van Bottenburg, bijzonder hoogleraar sportontwikkeling aan de Universiteit Utrecht, onderzoekt het succes en vertelt erover in NOS Met Het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Investeringen

Van Bottenburg denkt dat het succes voor een deel te wijten is aan de investeringen die de overheid de laatste jaren heeft gedaan in de topsport en in de breedtesport. "Investeringen zijn essentieel om succes te halen. Hoe meer je investeert, hoe meer kans op een medaille. Australiërs zeggen: more money in, more medals out."

Maar daar is volgens Van Bottenburg wel een belangrijke kanttekening bij te plaatsen: "Sommige landen doen het - gezien de investeringen - beter of slechter dan je mag verwachten. Nederland doet het ten opzichte van die investeringen nog beter."

Meerdere factoren

Er zijn dus meer factoren die meespelen voor het Nederlandse medaillesucces. "Wij hebben een enorm goede infrastructuur, we hebben ruim 24.000 sportverenigingen bijvoorbeeld. Ontzettend veel kinderen en jongeren doen aan sport. En we hebben een heel effectief en efficiënt topsportbeleid, dat in de laatste decennia in ontwikkeling is gebracht."

Een topsporter kan in Nederland vaak fulltime sporten bijvoorbeeld. "Er is een heel team van medici en begeleiders. Er is een strakke structuur neergezet waarbij topsportbonden hele ambitieuze plannen moeten neerleggen om financiering te krijgen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie