Politiek
NOS

Premier Dick Schoof: 'We gaan ons best doen voor de sport'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Dick Schoof: 'We gaan ons best doen voor de sport'

Mister-president Dick Schoof is zelf fervent marathonloper en was vandaag aanwezig in Parijs, waar Sifan Hassan de marathon liep. Hij houdt van sport, maar zijn kabinet gaat erop bezuinigen. "We gaan heel specifiek kijken of we iets extra’s kunnen betekenen voor de sport", belooft hij in RadiOlympia.

Dick Schoof bij de marathon

Video niet beschikbaar

Veel sportbonden maken zich zorgen over de bezuinigingen van het kabinet. Die zorgen kan Schoof niet wegnemen, vertelt hij. "Het gaat allemaal ietsje minder, financieel, en we moeten geen onverantwoord financieel beleid voeren. Dan moet je keuzes maken, die links en rechts pijn gaan doen", vertelt hij.

Wat de bezuinigingen precies gaat betekenen voor sporters is ook voor Schoof nog niet duidelijk, geeft hij toe. "Het is een beetje gissen nog, wat het gaat betekenen in financiële zin." NOC-NSF gaf overigens aan het liefst een impuls te krijgen van 20 miljoen. Schoof snapt dat, maar kan dus nog niks beloven.

Geen Spelen in Nederland

Schoof is erg onder de indruk van hoe de Olympische Spelen in Parijs zijn georganiseerd. "Het is echt heel knap hoe de Fransen het hebben gedaan. Het is zo efficiënt en goed georganiseerd. Ik zag de Parijse burgemeester die ook echt trots was op haar stad en dat mag ook", aldus de premier.

Moet het niet in Nederland? Nee, denkt Schoof. "Voor ons is het echt een maatje te groot. Als je dat al zou willen doen, moet je het samen met andere landen doen", zegt hij. Andere evenementen kunnen wel: "Wij gaan eerst de NAVO-top organiseren, daar is geen publiek bij…"

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie