Sport
NOS

Groot feest in Algerije na winst Iname Khelif: 'Met vlaggen de straat op'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groot feest in Algerije na winst Iname Khelif: 'Met vlaggen de straat op'

In de Algerijnse hoofdstad Algiers is flink gefeest na de gouden medaille van de omstreden boksster Imane Khelif. Rondom de boksster ontstond een discussie over haar geslacht, maar in Algerije wordt ze gezien als held, zegt correspondent Samira Jadir.

Feest in Algerije door winst Imane Khelif

Video niet beschikbaar

"In Algiers gingen mannen, vrouwen en kinderen met vlaggen de straat op gisterenavond", vertelt Jadir in RadiOlympia. "Het wordt gezien als een soort Noord-Afrikaans sprookje: een vrouw met haar achtergrond die – ondanks dat ze werd tegengewerkt – toch goud heeft gehaald."

De genderdiscussie rondom Khelif (25) richtte zich op haar chromosomen. Op het WK Boksen in 2023 werd ze uitgesloten omdat ze een gendertest niet doorstond, waardoor geruchten zijn ontstaan dat zij XY-chromosomen heeft. Op sociale media wordt ze een man genoemd. Ondanks de gendertest op het WK, mocht ze de Olympische Spelen wel meedoen. In Algerije is het geen issue, zegt Jadir. "Haar vader heeft het familieboekje laten zien waarin stond dat zij na haar geboorte geregistreerd was als vrouw. Voor hun was er gewoon geen discussie over", aldus de correspondent.

Voor Algerije waren het bijzondere spelen, zegt Jadir, omdat het gehouden werd in Frankrijk, de oude koloniale overheerser. Namens het Noord-Afrikaanse land won ook een turnster goud.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie