Sport
KRO-NCRV

Is een dopingvrije sportzomer überhaupt mogelijk? 'Topsporters zoeken grenzen op'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is een dopingvrije sportzomer überhaupt mogelijk? 'Topsporters zoeken grenzen op'

Met de sportzomer in het vooruitzicht rijst de vraag: is een dopingvrije sport mogelijk? "In topsport zoeken mensen grenzen op, soms eroverheen. Het levert veel op: fijn bestaan, contracten en sponsoring. Er zijn sporters die tien jaar van hun leven inleveren voor een gouden medaille", zegt Conny van Bentum, arts en oud-topsporter, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Dat sporters doorzetters zijn en zowat alles overhebben om een medaille in de wacht te slepen, is wel duidelijk. Dat doping dan weleens wordt gebruikt ook. Maar hoe gaat dat in zijn werk? "Er zijn veel verrassingsbezoeken en twee derde van de controles vinden buiten wedstrijdverband plaats", legt Vincent Egbers, voorzitter van de dopingautoriteit, uit.

Testen

"Topatleten moeten dagelijks hun verblijf- en trainingslocatie doorgeven zodat ze gecontroleerd kunnen worden", gaat Egbers verder. Sporters moeten elke dag een uur beschikbaar zijn voor de dopingautoriteit, waarbij er urine- en bloedtesten afgenomen worden. Dat betekent echter niet dat ze elke dag langskomen. "Sporters worden verschillend gecontroleerd op basis van een risico-inschatting aan het begin van het jaar."

Ook tijdens wedstrijden vinden er dopingcontroles plaats. "Gouden medaillewinnaars worden sowieso gecontroleerd, maar ook steekproefsgewijs worden anderen getest", zegt Van Bentum. Maar volgens de oud-topsporter vindt het gebruik voornamelijk buiten de wedstrijden om plaats. "Dat zijn de momenten waarop prestatieverbeterende middelen gebruikt kunnen worden."

Verboden middelen

"Onze zwemmer Arno Kaminga wordt gemiddeld meer dan vijftig keer per jaar gecontroleerd", geeft Van Bentum als voorbeeld. Daarnaast worden de tests lange tijd bewaard en soms zelfs jaren na dato opnieuw gecontroleerd als dat "nodig" is. "Toch voelt het onveilig, want wat als we over tien jaar anders denken over bepaalde middelen? Ieder jaar is er een lijst met verboden middelen die wereldwijd geldt", zegt Van Bentum daarover.

Medische schade

Toch blijven veel sporters ervoor kiezen om doping te gebruiken. "We moeten sporters overtuigen van de gevaren van dopinggebruik", zegt Van Bentum. "Prestatiebevorderende middelen kunnen grote medische schade veroorzaken, zoals onvruchtbaarheid en depressie. Het gebruik ervan onder doktersbegeleiding maakt het niet gezonder."

Matchfixing

"Het is als matchfixing in voetbal, het verpest het enorm", vindt de oud-topsporter. Egbers benadrukt dat "een hele lijst verboden middelen" dan weer niet wenselijk is. "Je kunt per ongeluk doping gebruiken omdat er in voedingssupplementen stoffen zitten waarvan je niet beseft dat ze verboden zijn." Denk bijvoorbeeld aan groeihormonen in vlees. "Etiketten zijn niet altijd betrouwbaar", zegt Egbers.

Om dat te voorkomen, biedt de dopingautoriteit een lijst aan met geteste, veilige supplementen. "Bij dopinggebruik zijn de straffen fors, zoals schorsing en inkomensverlies", zegt Egbers. "De sporter is zelf verantwoordelijk voor wat hij inneemt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie