Sport
NOS

Ruim 50 Russische sporters op Olympische Spelen, voor andere landen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruim 50 Russische sporters op Olympische Spelen, voor andere landen

Rusland is de grote afwezige op de Olympische Spelen. Na een dopingschandaal en de inval in Oekraïne is het land voorlopig niet meer welkom. Toch zijn er best wat Russen in Parijs te vinden, vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp in RadiOlympia.

Hoe worden de Olympische Spelen beleefd in Rusland?

Video niet beschikbaar

Er doen wel Russen mee onder neutrale vlag, maar dat zijn er weinig: 15. "In Rusland vallen veel sporters onder een sportfederatie en die hebben de sporters vaak gewoon verboden om te gaan. Er zijn wel uitzonderingen – bijvoorbeeld een paar roeiers – en die worden wel gevolgd. De roeifederatie geeft een persconferentie over hun resultaten", vertelt Groot Koerkamp.

Een andere manier om toch mee te kunnen doen is de Russische nationaliteit opgeven. Zo'n 50 sporters deden dat, vertelt hij. Wielrenner Mikhail Yakovlev werd geboren in Moskou, maar verhuisde naar Israël en de bekende Russische marathonloopster Sardana Trofimova (zie foto) komt nu uit voor Kirgizië. "Zij zei: ik zit op de top van mijn carrière en als ik niet naar de Olympische Spelen ga, is mijn carrière voorbij." De sportpers volgt deze sporters wel, vertelt Groot Koerkamp.

Prestige

Voor Russen zijn evenementen als de Olympische Spelen en het WK Voetbal belangrijk, vertelt de correspondent. De laatste jaren wordt het land echter geboycot, waardoor men zich er volledig vanaf keert. "Dat zag je ook bij het Songfestival, dat in Rusland veel belangrijker werd gevonden dan in andere landen, echt een zaak van nationale prestige. Als ze niet meedoen, wordt het volslagen genegeerd en zelfs in de grond gestampt of belachelijk gemaakt", vertelt hij.

Sportliefhebbers uit Rusland zullen aan hun trekken moeten komen via buitenlandse zenders of YouTube. Dat laatste is echter lastig, want YouTube is steeds moeilijker bereikbaar in Rusland.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie