Ruime toename aantal incidenten bij amateurvoetbal: 'Jongeren zijn afspiegeling van hun ouders'
- Nieuws
- Ruime toename aantal incidenten bij amateurvoetbal: 'Jongeren zijn afspiegeling van hun ouders'
Het aantal incidenten bij amateurvoetbalwedstrijden is met ruim 10 procent toegenomen, blijkt uit nieuwe cijfers van de KNVB. Spelers hebben kortere lontjes en moeite met het accepteren van gezag, waardoor wedstrijden vaker voortijdig eindigen door vechtpartijen en verbaal wangedrag. Daarnaast is het aantal tuchtzaken aanzienlijk gestegen. "De jongeren zijn spiegels van hun ouders. Dus het ligt aan de ouders", zegt voetbalcoach Siep bij Spraakmakers.
Volgens Siep wordt er "actief gecoacht op gemeen spel", wat leidt tot meer blessures op het veld. Bovendien ligt de nadruk op prestatie en niet op "ouderwetse fair play", aldus de voetbalcoach. "De KNVB legt de nadruk op hoe de spelers beter kunnen worden en dat zie je terug bij de ouders en de spelers." Dat wordt gedaan aan de hand van apps om prestaties bij te houden.
Afspiegeling
"De basis zou moeten zijn hoe je met elkaar omgaat, hoe je een goeie wedstrijd neerzet en dat zie ik weinig terug in het beleid van de clubs", zegt Siep. Daarnaast moeten ouders "op hun plek" gezet worden. "De jongeren zijn spiegels van hun ouders. Dus het ligt aan de ouders."
Professioneel voetbal
Ook Ben Heijman, oud-voorzitter van een amateurclub, valt het op dat het ruwer is geworden. "Maar het is van alle tijden", voegt Heijman eraan toe. De oud-voorzitter denkt dat problemen voortvloeien uit het professionele voetbal. "Daar kijken de jongeren naar en dat zie je terug in hun wedstrijd", aldus Heijman. "Het is schandalig. Elke beslissing van de scheidsrechter wordt aangesproken. Dat zie je terug bij de amateurs."
FIFA
Daarom vindt Heijman ook dat niet de KNVB, maar de FIFA dit probleem moet aanpakken. Scheidsrechter Arno Wateler denkt daar anders over. "Betaald voetbal is geen oorlogsfront", zegt Wateler. "De ouders hebben te erg een clubbril op en liefde voor hun kind. Maar het is een spel, daar horen teleurstellingen en euforie bij. Daar moet je mee dealen, anders moet je naar huis."
Verruwing
Wateler denkt dat spelers ook niet meer weten wat de spelregels daadwerkelijk zijn en stelt dus voor dat zij weer spelregeltoetsen gaan doen. "De verruwing aanpakken ligt bij de basis, pak het aan bij de jeugd." Pepijn Hentelaar, voorzitter van FC Oegstgeest, denkt dat er een nieuwe regel ingevoerd moeten worden. "Tijdens het EK werd er ingesteld dat alleen aanvoerders met de scheidsrechters mogen praten. Dat is een goede ontwikkeling."
Vrijwilligers
Daarnaast moeten ouders meer betrokken worden bij de club, zegt Hentelaar. "Als je mensen betrekt, heb je minder gedoe en onrust." Dat zou kunnen door vrijwilligerswerk, maar ook door de jeugd zelf te laten fluiten. "Adresseer dit samen. Dit probleem leeft op alle clubs."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!