Sport
MAX

Makkelie 'verbaasd' over uitlatingen Peter Bosz: 'Hij heeft een voorbeeldfunctie'

foto: MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Makkelie 'verbaasd' over uitlatingen Peter Bosz: 'Hij heeft een voorbeeldfunctie'

Vandaag was Danny Makkelie te gast in De Perstribune. We bespraken met hem zijn carrière als scheidsrechter, zijn bijgeloof en zijn roeping voor het vak. Ook reageerde hij op de uitlatingen van Peter Bosz na PSV - Sparta Rotterdam. Luister het gesprek hieronder terug.

Video niet beschikbaar

Passie voor fluiten

Op de basisschool had Danny Makkelie al een passie voor fluiten: "Op de basisschool vroeg de leraar of iemand wilde helpen met fluiten. Ik heb me toen aangeboden, en dat beviel zo goed dat ik ermee door ben gegaan." En thuis zaten regels er ook al vroeg in, vertelt hij: "Thuis ben ik opgevoed met respect, veel liefde, warmte, en regels. Dat is met de paplepel ingegoten. Ik ben iemand die houdt van structuur en regels, want zonder regels is er geen duidelijkheid."

Zelfverzekerd

Wordt hij weleens als star gezien? "Dat zou kunnen. Ik word soms een mannetje genoemd. Ik ben erg zelfverzekerd, en dat wordt soms als arrogant geïnterpreteerd. Eigenlijk ben ik heel zachtaardig en kan ik emotioneel worden van films en muziek. Maar als scheidsrechter moet je ook zelfverzekerdheid uitstralen. Soms vraag je je af of je het goed doet, maar dat mag je niet laten zien, want dat merken de spelers, het publiek, iedereen."

Terugkijken

Makkelie kijkt altijd de wedstrijd terug: "Als je beter wilt worden, moet je ook alles terugkijken." Na afloop monteert hij clipjes die hij deelt met zijn team. "Het gaat vooral om je positie. Als je verkeerd staat, zie je dat terug. Als je op de juiste plek staat, kun je de situatie ook goed waarnemen." Hij vertelt dat hij erg perfectionistisch is: "Dat is niet altijd fijn, want je kunt niet altijd genieten, maar je wordt er wel beter van."

Quote

Het draagt niet bij aan sportiviteit, respect en meer scheidsrechters.

Danny Makkelie over uitlatingen Peter Bosz na PSV - RKC Waalwijk

Peter Bosz boos op Makkelie

Gisterenavond floot Makkelie de wedstrijd PSV - Sparta Rotterdam. "Ik vond dat ik een goede wedstrijd floot," zegt Makkelie. Peter Bosz, de trainer van PSV, had echter behoorlijk uitgesproken kritiek over een niet gegeven strafschop: "Ik ben altijd wel boos op Makkelie. Ik vind het helemaal niks. Als je de beelden terugziet... Wil je dat spelers gaan liggen? Dit was voor mij een hele duidelijke beslissing."

'Uitspraak heeft negatieve invloed op het voetbal'

Wat vond Makkelie van die reactie? "Dit is precies waarom besloten is dat alleen aanvoerders met de scheidsrechter mogen praten. We willen dat het gedrag van spelers en trainers verbetert. Spelers en trainers hebben een voorbeeldfunctie, ook naar het amateurvoetbal. En dit soort uitlatingen hebben een negatieve invloed op het imago van het voetbal. Het draagt niet bij aan sportiviteit, respect en meer scheidsrechters."

'PSV moet Bosz erop aanspreken'

Gaat hij Bosz erop aanspreken? "Dat is niet aan mij. Ik denk dat het sowieso belangrijk is dat de club zelf de trainer aanspreekt op zijn gedrag. De verantwoordelijkheid ligt bij de clubs om dat te doen." Is hij er kwaad over? "Nee, eerder verbaasd."

'Huid van een olifant, niet de oren'

Toch laat hij het makkelijk van zich afglijden: "Je moet de huid hebben van een olifant, niet de oren. In de huidige maatschappij zijn er veel korte lontjes, weinig verdraagzaamheid. We kunnen niet alles zomaar normaal gaan vinden, en daar hebben we iedereen bij nodig. Deze opmerking van Bosz draagt daar dus zeker niet aan bij."

Makkelie kreeg uit opvallende hoek bijval na de uitspraak van Bosz: "Ik kreeg van andere trainers berichtjes dat ze zijn reactie niet normaal vonden. Dat vind ik mooi."

De Perstribune

In De Perstribune ontvangt Margreet Reijntjes elke week prominente gasten uit de wereld van de media en sport. Zij bespreken actuele én persoonlijke zaken. Verder duidt Ron Vergouwen wekelijks opvallende mediazaken uit het heden en verleden.

Iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 1: De Perstribune - en daarna in je favoriete podcast-app!

Ster advertentie
Ster advertentie