Stelling van Borst: 'Bosz moet wat meer respect hebben voor scheidsrechters'
- Nieuws
- Stelling van Borst: 'Bosz moet wat meer respect hebben voor scheidsrechters'
De Week van de Scheidsrechter begon zaterdag met een relaas van PSV-trainer Peter Bosz, die zich na de benauwde zege op Sparta Rotterdam (2-1) ontevreden toonde over arbiter Danny Makkelie. PSV was een penalty onthouden, verklaarde de coach van PSV in niet mis te verstane bewoordingen. "Je moet altijd respect hebben voor de scheidsrechter", betoogt Hugo Borst met zijn Stelling van deze week. "Bosz, houd gewoon je mond over Makkelie."
Video niet beschikbaar
"Ik ben altijd wel boos op Makkelie. PSV-coach Peter Bosz verborg zijn frustratie over de arbiter niet, na afloop van de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Zijn ploeg had een strafschop verdiend, maar zowel Makkelie als de VAR oordeelde anders. De coach kreeg een gele kaart voor zijn commentaar op de wedstrijdleiding. "Ik vind het helemaal niks", aldus de gefrustreerde Bosz na afloop van het duel.
Ondermijnend
De opmerkingen volgden uitgerekend op de dag dat de Week van de Scheidsrechter van start is gegaan, een campagne om respect richting arbiters te bevorderen. "Dit is juist een reden dat de KNVB heeft afgesproken dat voortaan alleen aanvoerders met de scheidsrechters mogen praten", reageerde Danny Makkelie vanochtend bij De Perstribune. "Spelers en trainers hebben een voorbeeldfunctie", vervolgde Makkelie in het radioprogramma. "Zulke uitlatingen hebben een sterk negatieve invloed op het imago van het voetbal."
Bosz doet onrecht aan de status van Makkelie en ondermijnt het scheidsrechterskorps
Hugo Borst is het eens met de 41-jarige arbiter. "Bosz zegt dat Makkelie in zijn totaliteit niks is. Dat is gelul", zegt hij. "Makkelie is een geweldige scheidsrechter - een van de beste scheidsrechters die we hebben, zo niet de beste. Dat Bosz hem wegzet als een weggooier, doet onrecht aan zijn status en daarmee ondermijnt hij het scheidsrechterskorps. En dat in de week van de scheidsrechter. Dat is heel onverstandig." Toegegeven, vervolgt Borst, toen hij zelf nog voetbalde was hij ook niet altijd makkelijk richting de wedstrijdleiding. "Ik was verschrikkelijk", legt hij uit. "Als ik met terugwerkende kracht iets kan veranderen... dan zou ik zeggen: gedraag je normaal."
Wat vinden de luisteraars?
Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Janet is het niet eens met de stelling. "Makkelie is echt niet de beste scheidsrechter", schrijft ze. Hoezo mag je geen commentaar op de scheidsrechter hebben? De wijze waarop moet alleen wel netjes zijn." Gilles kan zich wel vinden in de mening van Borst. "Als trainer heb je een voorbeeldfunctie. Bosz vloog hiermee uit de bocht, in het heetst van de strijd.
Ook Hans is het eens. "Bosz had dit nooit mogen zeggen. Een reactie langs de lijn kan, voetbal is emotie, al weet je ook dat tegenwoordig alleen de aanvoerders mogen reageren richting de scheidsrechter. Na afloop moet hij er boven staan en dan maar een groot stuk van zijn tong afbijten. Als trainer moet je op dit vlak altijd het goede voorbeeld geven. Richting je eigen spelers, je collega's, het publiek en vooral de jeugd - waarin al veel meer haat en nijd lijkt te zijn dan ooit tevoren."
Henk schrijft: "Laat de voetbalwereld een voorbeeld nemen aan de rugbywereld. Wat de beslissing van de scheids ook is: het wordt gewoon geaccepteerd, ook al zit de scheids er volkomen naast. Dat in plaats van de selectieve verontwaardiging bij heel veel trainers en spelers in de voetbalwereld."
"De zogenaamde gentleman Bosz moet zich realiseren dat hij een voorbeeldfunctie heeft voor spelers en supporters", vindt Hans. "Zijn opmerkingen van gisterenavond zijn zwaar overtrokken en olie op het vuur."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.