Binnenland
KRO-NCRV

Geen politie aanwezig bij eredivisieduels: 'Gedraag je eens fatsoenlijk tegen hulpverleners'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen politie aanwezig bij eredivisieduels: 'Gedraag je eens fatsoenlijk tegen hulpverleners'

Omdat het politievak een zwaar beroep is, is er een vroegpensioenregeling. Maar volgens de bonden levert het eerder stoppen met werken te weinig op. Daarom is er dit weekend bij twee eredivisieduels geen politie aanwezig. FC Twente - Sparta en NAC - Ajax gaan nog vooralsnog gewoon door, maar als de acties uitgebreid worden is die zekerheid er niet. "Minder politie geeft meer verantwoordelijkheid aan de supporters", zegt voorzitter supportersvereniging Sparta Rotterdam Peter van der Zwan bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Staken voor een betere arbeidsvoorwaarden is een recht in ons land, maar hoe ver gaat dat voor de politie, die toch garant staat voor onze veiligheid? "Voetbal is heilig in ons land. Zo heb je Nederland snel op haar achterste benen", zegt Niek Stolker, hoofdredacteur van de Playboy. "Dit heeft meer effect dan over Malieveld te struinen."

Nummer 1 volkssport

"Ons signaal is nooit om voetbalwedstrijden plat te liggen", zegt Maarten Brink van Politiebond ACP. Brink spreekt namens de vier landelijke politiebonden. "Al raakt het mogelijk de nummer 1
volkssport, is er ook wat van te zeggen dat burgemeesters geen probleem zien, in het feit dat er geen politie aanwezig is. Dat zou ons in de toekomst wel meer ademruimte kunnen geven."

Afvoerputje

Er wordt door 88 procent van de agenten gebruik gemaakt van de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU), vertelt Brink. "Dat aantal ligt erg hoog." De politiebonden pleiten voor betere werkomstandigheden en compensatie voor het zware werk.

Het reces van het kabinet zit er op en de eerste ministerraad vindt vandaag plaats. "De telefoon is nog niet over gegaan", zegt Brink. "Maar wij hopen zo snel mogelijk met de minister om tafel te kunnen om hier uit te komen."

Volgens advocaat Tim Drubbel krijgt de politie met het afvoerputje van onze samenleving te maken. "Alles komt bij hen terecht", zegt de advocaat. "Uiteindelijk ligt verantwoordelijkheid bij de werkgever, maar dan moet je ook de middelen hebben en dat is momenteel niet het geval."

Beloning voor supporters

Peter van der Zwan, voorzitter supportersvereniging Sparta Rotterdam, reist komend weekend af naar Twente om zijn club te supporten. "Een politiemacht wordt vaak vooraf ingezet, al is het meestal niet nodig", stelt de supporter. "Minder politie geeft meer verantwoordelijkheid aan de supporters", volgens Van der Zwan is het des te relevanter om minder politie in te zetten. "Vaak worden we onthaalt met ME-bussen en een grote groep politie, dat motiveert niet tot goed gedrag. Ik vind het juist een beloning voor de supporters, om te laten zien dat het ook zonder kan."

Luisteraar en tevens fanatiek Ajaxsupporter Rene de Zwart vindt de actie van de politie volkomen terecht. "Ik vind dat clubs ervoor op moeten draaien en zelf voor beveiliging moeten betalen, ook rondom het stadion", zegt De Zwart. "Dan maak je de kaartjes maar duurder." Volgens De Zwart loopt het momenteel de spuigaten uit. "Gedraag je eens fatsoenlijk tegen hulpverleners." Volgens De Zwart is de fatsoensnorm van supporters het probleem. "Doe eens een keer normaal. Ik hoop eigenlijk dat de politie dit nog veel meer gaat doen."

Wedstrijdspanning

Clara Kranenborg-Van Eerd, Locoburgemeester Breda, voelt geen nervositeit bij de wedstrijd tussen NAC en Ajax, die dit weekend zonder de inzet van agenten plaats zal vinden. "Het leven is niet zonder risico, zo ook een voetbalwedstrijd niet", zegt Kranenborg-Van Eerd. "Per wedstrijd kijken we secuur naar de verhoudingen tussen clubs en supporters onderling, waarna we een plan maken." Volgens de locoburgemeester is de dreiging niet zo groots om de wedstrijd te staken. "Dit is een mooie kans voor onze supporters om te laten zien dat alle politieversterking niet nodig is."

"Al sta je als burgemeester altijd op stand-by", zegt Kranenborg-Van Eerd. Zelf mag zij van de wedstrijd gaan genieten en hoopt ze op een fijne wedstrijd waar geen ingreep bij nodig zal zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie