Stelling van Van Rossem: 'De media geven een misleidend beeld van het maatschappelijke belang van voetbal'
- Nieuws
- Stelling van Van Rossem: 'De media geven een misleidend beeld van het maatschappelijke belang van voetbal'
Vandaag viert NOS Langs de Lijn de 250ste Stelling van Borst. Wat ruim 7,5 jaar geleden begon met een simpele voetbalkwestie, is inmiddels uitgegroeid tot een vast onderdeel van de vijf uur durende sportuitzending op de zondagmiddag. Om deze mijlpaal te vieren, leggen enkele prominenten vandaag zelf een stelling voor aan Hugo Borst. "De media geven een misleidend beeld van het maatschappelijke belang van voetbal", zo vertelt historicus en zelfbenoemd sporthater Maarten van Rossem aan de telefoon. "Er wordt een belachelijke hoeveelheid aandacht geschonken aan iets wat een zeer geringe historische betekenis heeft."
Video niet beschikbaar
Als het aan Maarten van Rossem ligt, stopt de media per direct met de in zijn ogen overvloedige verslaggeving van volkssport nummer één: voetbal. "Er wordt een belachelijke hoeveelheid aandacht geschonken aan iets wat een zeer geringe historische en maatschappelijke betekenis heeft", zegt de afzwaaiend Slimste Mens-presentator in deze speciale uitzending van NOS Langs de Lijn. Ter gelegenheid van het 250ste jubileum van de Stelling van Borst houdt de zelfbenoemd sporthater zich voor deze ene keer vrijwillig bezig met voetbal.
Lichamelijke onhandigheid
Waar komt zijn afkeer van sport vandaan? "Dat is enigszins beïnvloed door mijn eigen lichamelijk onhandigheid", zegt hij, terwijl hij de sportdagen op de lagere school als voorbeeld geeft. "Tijdens die sportdagen kon je een diploma winnen: A, B, C of D. Als je het A-diploma won, dan had je het geweldig goed gedaan. Ik was de enige van een zeer grote groep leerlingen die helemaal geen diploma heeft gekregen, ook D was voor mij te hoog."
Ik was de enige van een zeer grote groep leerlingen die helemaal geen diploma kreeg
Zelf heeft Van Rossem vroeger overigens ook aan een teamsport gedaan: hockey. "Ik vond het vreselijk", zegt Van Rossem over die middagen op het gras. "Het was een kwelling dat ik daar op mijn kostbare zaterdagmiddag - in die tijd moesten we op zaterdagochtend nog naar school - naar een afgetrapt veldje moest om iets te doen wat ik niet kon. Ik heb mijn ouders gesmeekt me ermee te laten ophouden, en dat hebben ze godzijdank toegestaan."
Het enige wat Van Rossem sindsdien aan sport doet, is wandelen. "Tot mijn genoegen heeft de overheid jaren geleden gezegd dat wandelen een sport is. Ik wandel al mijn hele leven, dus ik ben al praktisch heel mijn leven een sportbeoefenaar geweest."
Wat vinden de luisteraars?
Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Han is het eens met Van Rossem. "Het mag een tandje minder met dat voetbal", schrijft hij, terwijl hij de sport een 'totaal overgewaardeerde sector' noemt. Ook Jan vindt de aandacht voor voetbal buitensporig: "Voetbal is soms best leuk, maar er is te veel zendtijd voor, vaak ook nog gevuld met tig analyses." Frank schrijft: "Ik kan bijkans de helft van mijn maandagkrant ongelezen weggooien vanwege al die voetbalartikelen." Sammie schrijft: "Maarten heeft gelijk. Voetbal en andere sporten moeten naar een aparte radiozender. Dan kunnen de armen van geest 24 uur per dag die eindeloze herhalingen beluisteren van voetbalploegen die al decennia ieder jaar een paar keer tegen elkaar spelen."
Ron komt met een ander geluid: "Ik hoor vaak genoeg in de media dat men het heeft over de 'belangrijkste bijzaak in het leven' als het over voetbal gaat. Dat zegt toch wel genoeg over hoe de media hierin staat? Ik vind de mening van Maarten een beetje overdreven." Ook Jenk is het niet met Van Rossem eens: "Sport is gewoon ongelooflijk fijn, zowel om te doen als om te kijken", schrijft hij.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.