Sport
EONOS

In 1970 had de Engelse selectie niet alleen voetballende kwaliteit: ze zongen een heel album in

foto: 45cat
  1. Nieuwschevron right
  2. In 1970 had de Engelse selectie niet alleen voetballende kwaliteit: ze zongen een heel album in

In 1966 won Engeland haar eerste en enige grote internationale toernooi: het WK in eigen land. Vier jaar later besloot de hele selectie een heel album op te nemen: The World Beaters sing the World Beaters. Ze zongen eigenlijk nog best aardig...

Het bekendste liedje van het album is Back Home, een vrolijk liedje dat geschreven werd door Bill Martin en Phil Coulter, die eerder verantwoordelijk waren voor twee liedjes waarmee Engeland het Eurovisiesongfestival won. Het liedje kwam op 1 in de hitlijst in Engeland (en op 2 in Ierland, opvallend genoeg). En, laten we toegeven: zo slecht zongen die Engelse voetballers niet. Het werd zelf uitgevoerd bij Top of the pops, met alle voetballers strak in pak.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de rubriek 'Voetbalplaatjes' zoekt NPO Radio 5-dj Henk van Steeg van een aantal EK-landen uit wat dé voetbalhits zijn, samen met lokale correspondenten. Ook Engeland kwam aan de beurt: wat is hun Viva Hollanda?

It's coming home

Dat antwoord is simpel: het lied Three Lions, bekend van de zinsnede 'It’s coming home'. Engeland kan niet spelen zonder dat er supporters zijn die dat liedje zingen. Het is een lied van hunkering, vertelt sportjournalist Tom van Hulsen, die het Engelse voetbal heel goed volgt. "In 1966 wonnen ze het WK en daarna dachten ze: vanaf nu worden we elke 4 jaar wereldkampioen. Maar dat viel tegen. Elk toernooi hunkeren ze er weer naar. En elk toernooi denken ze ook weer dat ze een ploeg hebben die kampioen kan worden", vertelt hij.

Het bekende 'It's coming home' komt uit 1996, toen Engeland het EK mocht organiseren. "In het liedje zit de zin 'thirty years of hurt', omdat het toen 30 jaar geleden was. Nou, inmiddels is het bijna het dubbele. Ze zouden een nieuwe versie kunnen maken: sixty years of hurt", aldus Van Hulsen.

Aan titels van andere voetbalhits uit Engeland is de hunkering ook te zien: This time we’ll get it right uit 1982, bijvoorbeeld. Vooral Duitsland wordt opvallend vaak in de liedjes vaak genoemd, ook in het recente Phil Foden’s on fire, dat dit EK een hit is: 'Phil Foden’s on fire – he’ll be playing the Germans off the park'. Vooralsnog lijkt Engeland Duitsland niet tegen te komen, maar wie weet wordt het de finale…

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie