Sport
EONOS

Olé olé olé oléééé, we are the champions! Wist jij dat dit uit België komt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olé olé olé oléééé, we are the champions! Wist jij dat dit uit België komt?

Het is een klassieker onder de voetballiedjes: 'olé olé olé oléééé, we are the champions, we are the champions'. Weinigen weten dat dit lied geschreven is door een Nederlander en populair werd in België. De Vlaamse sportjournalist Hans Vandeweghe vertelt in Langs de Lijn En Omstreken dat de oorspronkelijke tekst 'Anderlecht champion' was.

In de rubriek 'Voetbalplaatjes' zoekt NPO Radio 5-dj Henk van Steeg van een aantal EK-landen uit wat dé voetbalhits zijn, samen met lokale correspondenten. Ook België kwam aan de beurt. Wat is het Viva Hollanda van onze Zuiderburen?

Allez, allez

Eigenlijk heeft België geen echte voetbalhit, alleen 'Olé, olé, olé, olé' komt nog een beetje in de buurt. De supporters van Anderlecht, de Brusselse voetbalclub, zongen het lied voor het eerst in 1985. De tekst was eigenlijk bedoeld als 'Allez, allez, allez, allez' in plaats van vier keer 'Olé'. Door het WK in 1986 in Mexico, dat België haalde ten koste van Nederland, werd het 'olé'.

In die zomer werd het een hit, ook in Spanje. De bedenker van het lied speelde daar ook een rol bij: "Hij bracht het op cassettebandjes naar de Costa Brava", vertelt Vanderweghe smakelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vals zingende voetballers

In 1994 leek het de Belgische WK-selectie een goed idee om zelf de studio in te duiken om een liedje op te nemen. Op de wijs van Go West van de Pet Shop Boys zongen alle spelers een zinnetje. Heb je gevoelige oren, dan raden wij aan om het onderstaande nummer niet te luisteren, want het is niet om aan te horen. "Het is een soort cultklassieker geworden", vertelt Vandeweghe.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook dit jaar heeft België een officieel lied, #Wunderbar, maar dat is nog niet echt van de grond gekomen. “Ik heb het nog geen één keer op de radio gehoord”, aldus Vandewegehe.

Luister hieronder het item terug, met nog veel meer Belgische liedjes.

Voetbalplaatjes: wat is hét EK-nummer van onze zuiderburen België?

Ster advertentie
Ster advertentie