Buitenland
NOSNTR

Hoe 'energierotondes' op de Noordzee Europa kunnen helpen de energiecrisis aan te pakken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe 'energierotondes' op de Noordzee Europa kunnen helpen de energiecrisis aan te pakken

De Noordzee moet één grote elektriciteitscentrale worden, met grote windmolenparken die aan elkaar worden gekoppeld. De netbeheerders van de Noordzeelanden willen samen de kabels en platforms gaan aanleggen om die elektriciteit aan land te brengen. Dat maakten ze vandaag bekend in Kopenhagen. In Nieuws en Co vertelt economieverslaggever Rob Koster meer.

Video niet beschikbaar

Wanneer de Noordzee één grote elektriciteitscentrale is, kost het een stuk minder geld en wordt het genereren van elektriciteit een stuk efficiënter. Door de handen ineen te slaan denken de netbeheerders samen 100 miljard euro te kunnen besparen.

Europa minder kwetsbaar maken

Met het plan kan elektriciteit tussen landen worden uitgewisseld. Via speciale 'elektriciteitsrotondes' kan elektriciteit van een Britse kerncentrale of gegenereerd met Noorse waterkracht in Nederland belanden. "Op die manier kan je in de toekomst de klappen opvangen, soms is er namelijk veel te veel elektriciteit en soms te weinig", vertelt Koster.

Manon van Beek, de CEO van Tennet, zegt dat Europa in een energie- en klimaatcrisis zit door de geopolitieke situatie in de wereld: "Daar moeten we onszelf 'uit investeren', het is ongelooflijk belangrijk dat we onafhankelijker worden van fossiele energie." Van Beek wil graag dat Europa een energiesysteem realiseert dat minder kwetsbaar is.

Wie gaat het betalen?

Koster vertelt dat Europa met het plan minder afhankelijk wordt van energie uit andere landen: "We importeren nu nog veel gas en olie uit Saoedi-Arabië, Qatar en de VS." Hij vult aan dat er nu waarschijnlijk vaart achter de plannen zit, vanwege de geopolitieke situatie in de wereld.

De knoop over het plan wordt binnenkort doorgehakt. In het najaar komen de ministers van verschillende 'Noordzeelanden' bij elkaar. Het zal vooral een puzzel worden wie wat moet gaan betalen. "Dat ze het gaat doen staat wel al vast", vertelt Koster.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie