Sport
EONOS

Waarom zongen Oostenrijkse fans massaal 'I am from Austria' na hun winst op Oranje?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zongen Oostenrijkse fans massaal 'I am from Austria' na hun winst op Oranje?

"I AM FROM AUSTRIA!" Die zin was veelvuldig te horen in het Olympiastadion in Berlijn, nadat Oostenrijk Nederland versloeg. Waar komt het vandaan? Eigenlijk van een geflopt nummer uit 1990 van Rainhard Fendrich, wat door de tijd heen een echte voetbalkraker werd. "Het geldt echt als het officieuze volkslied van Oostenrijk", vertelt correspondent Eric Willemsen in Langs de Lijn En Omstreken.

In de rubriek 'Voetbalplaatjes' zoekt NPO Radio 5-dj Henk van Steeg van een aantal EK-landen uit wat dé voetbalhits zijn, samen met lokale correspondenten. Ook onze laatste tegenstander in de groepfase kwam aan bod. Wat is het Viva Hollanda van het Alpenland?

I am from Austria

Als je zegt 'Oostenrijkse voetbalhit', dan is I am from Austria wel de eerste die je noemt, zegt Willems. "Het is een gevoelige austropopballade", aldus Willemsen, die al 20 jaar in het land woont. En dat terwijl het in eerste instantie niet echt eens een echte hit was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Immer wieder Österreich

Maar ‘I am from Austria’ is niet de enige hit. Een absolute klassieker is ook Immer wieder Österreich. Hij is door verschillende artiesten uitgebracht, maar de versie van Christian Stern is eigenlijk het populairst. "Het is een heel makkelijke tekst. Het is goed mee te zingen als je een paar biertjes op hebt", vertelt Willems.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Benieuwd naar nog meer Oostenrijkse voetbalhits, waar zelfs spelers aan meewerkten? Hieronder is het hele item met Henk van Steeg en Eric Willemsen te horen.

Voetbalplaatjes: hét EK-nummer waar Oostenrijk los op gaat

Ster advertentie
Ster advertentie