Sport
NOS

Net zo goed worden als Femke Bol? Dan moet je vroeg beginnen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Net zo goed worden als Femke Bol? Dan moet je vroeg beginnen

Twintig jaar geleden speelde Nederland amper een rol bij atletiek, maar in Parijs werden er meerdere medailles gehaald, met Femke Bol als grootste naam. Met de vier keer 400 meter-estafette in aantocht, ging presentator Jo van Egmond voor RadiOlympia on Tour naar Amersfoort, naar de atletiekvereniging Altis waar Bol haar eerste stapjes op de baan zette.

Trainer Uche Nnadi, die ongeveer acht jaar werkzaam is bij Altis, gaf vandaag een sprintclinic aan kinderen. Je moet vroeg beginnen, is zijn devies. "Als je wilt vliegen, moet je eerst leren kruipen en lopen", zegt hij.

Hij werkt bij kinderen ook aan hun mentale competenties. "Je kunt goed zijn, maar als mentaal niet goed bent, komt het er niet uit." Ook hameren op kameraadschap hoort hierbij, vindt hij: "Ik let constant op: welk kind heeft geen maatje om mee te kletsen? Mensen zeggen: atletiek is een individuele sport, maar ik zeg altijd: nee, we zijn een team", aldus Nnadi.

Jong talent

Vroeg beginnen deed de 13-jarige Zoëy Fonken, die bij Altis maar liefst vier keer per week traint onder leiding van Nnadi. "Ik begon toen ik zes was. Mijn overbuurvrouw zag me rennen over straat toen ik heel jong was en zij zei: atletiek is echt wat voor jou", vertelt ze. Net als Bol is hordelopen haar specialiteit: inmiddels brak ze zelfs al een jeugdrecord van Bol. "Ik vond horden altijd het leukst, ik word er heel blij van als ik horden mag trainen", zegt ze.

Of Fonken in de voetsporen van Bol gaat treden op een Olympische Spelen is toekomstmuziek, maar het is wel haar grootste droom. "Eerst wil ik naar het jeugd-EK", vertelt ze.

Zelf is Femke Bol overigens nog lid van de club, maar ze komt niet zo vaak, omdat ze vaak op Papendal traint. "Als ze er is, is het echt van: the boss is back in town", lacht trainer Nnadi.

De gesprekken van Jo van Egmond met Nnadi en Fonken zijn hier te beluisteren.

foto: NPO

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie