Sport
NOS

Medaillewinnaar Annelous Lammerts doet pas een paar jaar aan kitefoilen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Medaillewinnaar Annelous Lammerts doet pas een paar jaar aan kitefoilen

Misschien wel de verrassendste medaille voor Nederland tijdens de Olympische Spelen ging naar Annelous Lammerts, die brons pakte bij het kitefoilen. En dat terwijl ze pas sinds de coronatijd aan foilen doet, vertelt ze in RadiOlympia. Ze krijg indertijd hulp van één van haar concurrenten.

Kitefoilster Annelous Lammerts over haar bronzen medaille

Video niet beschikbaar

Lammerts komt uit het freestyle surfen, waarin de bedoeling is dat je trucs maakt die beoordeeld worden door een jury. Op de Spelen won ze echter een medaille bij het kitefoilen. Dit gaat om snelheid en er wordt gebruik gemaakt van een ander soort plank.

Sinds 2020

Ze begon er pas mee tijdens de coronatijd, vertelt ze. "Toen bekend is gemaakt dat het Olympisch werd, heeft mijn coach Casper Bouwman een team opgezet. Hij heeft kitesurfers in Nederland opgebeld. Hij had mij ook gevraagd, maar toen was ik druk met allemaal wedstrijden." Door de coronatijd werden echter alle wedstrijden afgezegd, waardoor ze toch maar ging foilen. Dat was wel even wennen: "Bizar om ineens de slechtste zijn, maar ik kon mezelf echt aan de anderen optrekken. Het was echt een beetje pioneren."

Ook betrokken bij het team was Daniele Moroz, de Amerikaanse die vierde werd bij de wedstrijd waar Lammerts derde werd. "Zij heeft tips en tricks gegeven", aldus de kitefoiler. Omdat ze Moroz goed kent, kon ze haar verslaan: "We weten wat haar sterke punten zijn, dus we hadden echt een gameplan gemaakt."

Desalniettemin was de medaille een complete verrassing, zegt Lammerts, die het 'brons met een goud randje' noemt. "Ik heb misschien wel harder gegild dan de dame die goud had gewonnen", lacht ze.

Nederland succesvolste zeilland in Parijs

Niet alleen Lammerts was succesvol op het water. Met het zeilen was Nederland het succesvolste land: Marit Bouwmeester haalde goud bij de Laser Radial, het duo Odile van Aanholt en Annette Duetz haalden goud op de 49erFX en op de ICFoil greep Luuc van Opzeeland brons bij de mannen.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie