Sport
NOS

Hoe zeilers Van Aanholt en Duetz toch nog goud pakten: 'Het meest stressvolle moment van mijn leven'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zeilers Van Aanholt en Duetz toch nog goud pakten: 'Het meest stressvolle moment van mijn leven'

Nagelbijtend, zo was de race van zeilers Odile van Aanholt en Annette Duetz wel te noemen. Waar ze een hele tijd aan kop varen, gaat er op het einde iets mis. Na een boel verwarring en gevloek aan de waterkant, blijken ze toch goud te hebben gewonnen. "Toen we het hoorden, begonnen we te schreeuwen en te juichen", zeggen de zeilers bij RadiOlympia.

De broer van Van Aanholt tijdens het einde van de wedstrijd

Video niet beschikbaar

Blijdschap, verwarring, angst en dan uiteindelijk toch nóg een keer blijdschap: het was een emotionele achtbaan voor alle toeschouwers van de zeilrace van Van Aanholt en Duetz, maar uiteindelijk komt het beslissende woord: de gouden plak is binnen. Een enorme opluchting, misschien nog wel het meest voor de zeilers zelf.

Snel schakelen

Waar er normaal een toeter klinkt als de zeilers over de finish gaan, blijft het deze keer stil. "We wisten dat er iets mis was, maar we hadden nog even één seconde nodig om te kijken: wat moeten we nu doen? En toen zagen we dat alle boten op een andere plek finishten dan normaal", vertelt Duetz.

Snel schakelen dus, want de andere teams racen flink door voor die gouden medaille. "Daar zijn we heel snel doorheen gegaan. En dat heeft ons uiteindelijk ook die medaille gegeven."

Spanning bij broer

Nog even veel spanning dus, ook aan de zijlijn waar de broer van Van Aanholt, Ard van Aanholt, staat te kijken. "Waarom zijn ze niet gefinisht, waarom zijn ze niet gefinisht?", klinkt het met paniek in zijn stem.

Gelukkig wordt na een tijdje ook bij hem duidelijk dat er goed nieuws is. "Ze kijken blij, ze kijken blij! Het lijkt er op dat ze toch goud hebben gewonnen!", roept Van Aanholt. "Dit is het meest stressvolle moment van mijn leven."

'Zo speciaal'

Waar aan de zijlijn paniek was, viel dat bij de zeilers alles mee. "Gelukkig trainen we heel veel en werken Anette en ik heel goed samen", zegt Odile van Aanholt. "We zaten gelijk op één lijn en dachten: dit gaan we nu doen."

En dat is ze gelukt. "Ten eerste zei een iemand van de mediaboot het, maar dan weet je nog niet of het de juiste informatie is. Toen we het van onze coach hoorden, was dat zo speciaal", zegt de zeiler. "Toen begonnen we te schreeuwen en te juichen."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie