Sport
NOS

Wat moet een goede hockeyer allemaal in huis hebben?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moet een goede hockeyer allemaal in huis hebben?

Zowel het dames- als het herenteam staat in de hockeyfinale van de Olympische Spelen. Een waanzinnige prestatie van beide ploegen, vindt ook Floris Jan Bovelander, die zelf meermaals mee heeft gedaan aan de Spelen als hockeyer. Bij RadiOlympia vertelt hij wat een goede hockeyer allemaal in huis moet hebben.

Video niet beschikbaar

Bovelander won samen met zijn ploeg in 1996 de gouden medaille bij de Olympische Spelen in Atlanta en is strafcorner-specialist. De voormalige prof heeft "alle vertrouwen" in de prestaties van het Nederlandse damesteam dit jaar. "Fysiek, tactisch, technisch staken ze er aan alle kanten bovenuit", zegt Bovelander over de pot tegen Argentiniƫ, waarbij Nederland won en zich plaatste voor de finale.

Genen

Maar wat maakt een hockeyspeler dan goed? Een deel is de genen, aldus Bovelander. De oud-prof neemt Yibbi Jansen als voorbeeld, wier vader Ronald bij Bovelander in het team zat. Daarnaast zou ook "de gedrevenheid van ouders" een grote rol spelen. En als je zelf ooit prof bent geweest, zit die gedrevenheid er al van nature in. "Kinderen van topsporters hebben vaak iets in de genen dat ze het ook goed kunnen."

Strafcorner

Ook de strafcorner is van essentieel belang. Bovelander mikte altijd twintig centimeter boven de stick van de keeper, om 'm precies tegen de plank van het doel te krijgen. De oud-prof koos er vaak voor om te slaan, tegenwoordig pushen spelers de bal liever. "Maar het belangrijkste is dat 'ie er gewoon in gaat."

Totaalpakket

Hockey is natuurlijk een teamsport, dus alle elementen moeten goed zijn. "Het tactische plan, het is technisch, het zijn de corners, aanvallend, verdedigend, het hele concept moet goed zijn", zegt Bovelander. En dat hebben de hockeymannen dit jaar goed uitgeplozen, vindt de oud-prof.

'Niet bang zijn'

"Van de heren is het nog veel bijzonderder en mooier" dat ze zich in de finale hebben geplaatst, aldus Bovelander. De energie van het team en hoe ze "vechten" is alleen maar bewonderenswaardig, vindt oud-prof. "Jezelf ervoor gooien op het moment dat het moet, niet bang zijn dat je geblesseerd raakt, maar gewoon 100% voor het team werken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie