Hebben prestaties topsport invloed op populariteit amateursport?
- Nieuws
- Hebben prestaties topsport invloed op populariteit amateursport?
Wanneer Sifan Hassan weer een record loopt bij een marathon, betekent dat dan dat meer mensen de atletiekbaan op gaan? De prestaties van sporters tijdens de Olympische Spelen zouden een positieve invloed moeten hebben op de aanmeldingen voor amateursport. Maar gebeurt dat wel echt? Bert Steenbergen en Hidde Bekhuis, beiden sociaal wetenschapper aan de Radboud Universiteit, deden er onderzoek naar en delen hun resultaten bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Topsport zou een positieve impact hebben op de maatschappij. Ook André Cats, directeur bij NOC*NSF, zweert dat dat het geval is. "We hebben echt wel meer saamhorigheid gehad in Nederland tijdens de Spelen", bevestigt Bekhuis. Het sociaal vertrouwen is dan ook gestegen, blijkt uit het onderzoek van Bekhuis en Steenbergen. Maar het is wel maar van korte duur.
Aanwas
"Op het moment dat die Spelen er zijn, zijn mensen geïnspireerd, vinden het allemaal geweldig", legt Steenbergen uit. "Maar één of twee weken daarna is het eigenlijk weg. En met name de aanwas van mensen om te gaan bewegen, om meer te gaan bewegen of te gaan sporten, blijkt er uit heel veel internationale onderzoeken gewoon niet te zijn."
Uitzonderingen
Er zijn echter wel uitzonderingen, maar voor Nederland gelden die niet. "Echt 0,0", zegt Bekhuis. En dat terwijl het vrouwenvoetbal zogenaamd populairder zou zijn geworden door de prestaties van de Oranjeleeuwinnen. "Er gingen al veel meer meiden al eerder naar het vrouwenvoetbal en het succes van de Oranjeleeuwinnen is eigenlijk een uitvloeisel van het feit dat er meer meiden is zijn gaan voetballen."
Talentenpool
Dat er meer vrouwen zijn gaan voetballen, betekent namelijk er een "grotere talentenpool" is en dat heeft weer invloed op hoe succesvol we zijn in een sport. "Bij alle andere sporten waar wij succesvol zijn, lopen de ledenaantallen van de sportclubs terug. En het maakt niet uit welke sport je noemt", vertelt Bekhuis.
Microniveau
De wetenschappers bevestigen wel dat het op "microniveau" invloed kan hebben. "Er zijn echt wel veel mensen die geïnspireerd raken door topsport. Dat is hartstikke mooi." Volgens Bekhuis moet de vraag dan ook zijn hoe we deze individuen aanzetten om andere mensen te inspireren om ook te gaan sporten. "Want we weten ook dat samen sporten doet blijven sporten."
Sociale ondersteuning
Steenbergen denkt dat het vooral in de duurzaamheid zit van nieuwe aanmeldingen en investeren in rolmodellen in de topsport. "Als je sociale ondersteuning hebt, dan hou je dat sport ook vast." Bekhuis pleit juist voor een nieuwe strategie, waarbij ook de omgeving, zoals familie en school maar ook influencers, een stimulans moeten zijn voor jongeren om te gaan bewegen.
Influencers
"Je moet bewegen, het is goed voor je gezondheid, het is goed voor je sociaal kapitaal", zegt Steenbergen. "Mensen moeten door elkaar geïnspireerd worden. Daar kunnen influencers belangrijk in worden."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!