Politiek
WNL

Voormalig NAVO-kabinetschef: sluiten ambassades heeft consequenties voor Nederlandse invloed op wereldtoneel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig NAVO-kabinetschef: sluiten ambassades heeft consequenties voor Nederlandse invloed op wereldtoneel

Het kabinet wil bezuinigen op Nederlandse ambassades in het buitenland en op ontwikkelingssamenwerking. Dat heeft consequenties voor onze invloed op het wereldtoneel, denkt voormalig NAVO-kabinetschef en voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken Henne Schuwer.

Video niet beschikbaar

Het aankomende kabinet wil zo'n 22 procent bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar Schuwer zelf jarenlang rondliep, maakte de rekensom dat de beoogde bezuiniging het sluiten van tientallen ambassades tot gevolg heeft.

Ambassades sluiten

Schuwer vreest dat de rekensom accuraat is. "Ik hoop dat zoveel mogelijk ambassades open blijven", zegt hij in Sven op 1. Hij trekt het bezuinigingsvoorstel in twijfel. "Het sluiten van een ambassade levert je niet onmiddellijk geld op. Dat duurt een jaar tot anderhalf jaar tot de bezuiniging merkbaar is."

Daarnaast weet Schuwer uit ervaring dat wanneer een ambassade sluit, deze in de toekomst waarschijnlijk weer nodig is. Dat maakte hij zelf mee in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Vaak is het dan zo dat je achteraan in de rij moet staan om een (nieuw) pand toegewezen te krijgen. Plaatsnemen in het gebouw waar je eerder werkzaam was, is niet aan de orde. "Dan ben je dus eigenlijk geld kwijt, want je moet een nieuwe ambassade openen. En je bent een hoop goodwill kwijt."

Nederlandse invloed

Naast het wegbezuinigen van ambassades in het buitenland, wil het kabinet ook het mes in ontwikkelingssamenwerking zetten. "Dat is een double whammy", zegt Schuwer, die denkt dat dit directe consequenties heeft voor de Nederlandse invloed op het wereldtoneel.

Hij legt uit: "Wij waren heel lang een van de voortrekkers van 0,7 procent van het bnp voor ontwikkelingssamenwerking. Op basis daarvan konden wij een rol spelen. Dat gaat er dus af. Misschien gaan er wel 20 tot 30 ambassades dicht, dus wij zijn in al die landen niet vertegenwoordigd."

Schuwer vraagt zich af waarom een land - omtrent zaken van de Verenigde Naties - nog voor Nederland stemt, als Nederland daar net een ambassade heeft gesloten. "Dan zeggen zij: 'Ik ben niet belangrijk voor u, dus u moet niet bij mij komen bedelen voor mijn stem'."

Henne Schuwer (voormalig NAVO-kabinetschef): 'Sluiten ambassades heeft consequenties voor Nederlandse invloed op wereldtoneel' (18 juni 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie