Politiek
WNL

Oplossingen voor de zorg binnen handbereik, stelt hoogleraar: 'Er is genoeg geld en personeel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oplossingen voor de zorg binnen handbereik, stelt hoogleraar: 'Er is genoeg geld en personeel'

Volgens hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy is er genoeg geld en personeel in de zorg, maar wordt dat op de verkeerde manier ingezet. Bepaalde facetten die onder zorg vallen, maar daar volgens hem eigenlijk niet thuishoren, moeten daarom elders worden belegd. "Dat verlicht de druk", zegt hij in WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar

De Nederlandse zorg gaat al langere tijd gebukt onder een groeiend personeelstekort en hoge werkdruk. Ook het hoofdlijnenakkoord biedt maar weinig duidelijkheid voor de sector, maar volgens Canoy liggen de problemen dus binnen handbereik. "Als je bijvoorbeeld de zorgzame buurten goed organiseert, verlicht dat de druk op mantelzorgers en personeel. Plus, het is ook nog goedkoper."

Volgens Canoy is het zorgbudget anders beleggen daarom geen pijnlijke keuze, terwijl dat nu wel zo wordt verkondigd. "Men vindt het moeilijk om dat te organiseren. Ik denk, zeker als het om ouderenzorg gaat, dat de mogelijkheden helemaal niet zo lastig zijn als wordt beweerd." Canoy stelt dat een deel van de ouderenzorg eenvoudig door vrijwilligers of buurtbewoners kan worden gedaan. "Als dat goed geregeld is."

'Doe geen overbodige dingen'

In de curatieve zorg vinden daarnaast veel onnodige behandelingen en diagnostiek plaats, zegt de hoogleraar. "Bij een arbeidsmarkttekort is vol inzetten op passende zorg daarom van levensbelang. Zodat je geen overbodige dingen doet. Dat is een betere manier dan wanhopig kijken naar vacaturecijfers."

René Héman, voorzitter van artsenfederatie KNMG, kijkt breder naar het probleem. "20 tot 30 procent van de mensen die bij de huisarts komen, kunnen daar niet geholpen worden, omdat ze een ziekte hebben dat niet met medisch handelen is op te lossen. Bijvoorbeeld mensen met schuldproblemen."

Deze sociale- en welzijnsproblematiek moet men goed organiseren, onderstreept Héman. "Als je dan kijkt naar de bezuinigingen, die vallen allemaal in deze domeinen", doelt hij op het feit dat de komende twee jaar de hand op de knip gaat.

De gezondheidszorg draagt voor 22 procent bij aan gezondheid, terwijl het sociale- en welzijnsdomein voor 24 procent bijdraagt, blijkt uit onderzoek. "En leefstijl 36 procent. Als je dus naar de toekomst toe ergens op moet inzetten, is het aan de andere kant. Niet in de zorg zelf."

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Gerelateerde podcast

WNL Haagse Lobby

WNL Haagse Lobby

Ster advertentie
Ster advertentie