Politiek
BNNVARA

Extra geld voor gemeenten in de voorjaarsnota: 'Dit is echt een strijd geweest'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Extra geld voor gemeenten in de voorjaarsnota: 'Dit is echt een strijd geweest'

De waarschuwingen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over een dreigend 'ravijnjaar' in 2026 lijken geholpen te hebben: In de gisteren afgesproken voorjaarsnota is er een toezegging voor extra geld aan gemeenten opgenomen. "Dit is echt een strijd geweest", zegt Sharon Dijksma in De Nieuws BV. De voorjaarsnota stemt deze burgemeester van Utrecht en voorzitter van de VNG 'voorzichtig positief'. Het is enigszins opgelucht ademhalen voor de VNG: het was hun ultieme poging om gehoord te worden.

Video niet beschikbaar

Een felle brandbrief stuurde de VNG naar de Eerste en Tweede Kamer. De gemeenten willen de Rijksoverheid kunnen vertrouwen en gedegen afspraken maken – die vervolgens ook worden nageleefd. Lang was er onduidelijkheid en maakten gemeenten zich grote zorgen. Maar de voorjaarsnota biedt perspectief.

Vertrouwen

Over harde cijfers en budgetten kan nog niet gesproken worden. "Uiteindelijk moet de ministerraad echt beslissen over de voorjaarsnota", vertelt Dijksma. Het plan is nog niet helemaal zeker en voldoet daarnaast ook niet aan álle wensen van de VNG. "We wisten van tevoren al dat een deel van de pijn door onszelf genomen moest worden", zegt ze, waarmee ze doelt op de bezuinigingen. "Wat voor mij belangrijk is, is dat het kabinet er serieus in is." Ze zocht naar erkenning en vertrouwen. De voorjaarsnota is daarin een stap in de goede richting.

Vooral jeugdzorg was een belangrijk speerpunt van de VNG. "We hebben gedreigd met een rechtszaak, dat zou uniek zijn in de Nederlandse geschiedenis", vertelt Dijksma. En niet alleen uniek, ook niet wenselijk. Het is een stap die Dijksma niet wil, maar wel zou zetten om haar recht te halen. De jeugdzorg wetten zijn namelijk landelijk beleid. Gemeenten zijn dus verplicht om deze uit te voeren. "Dat betekent dat we ook de kosten vergoed moeten krijgen die we daaraan kwijt zijn", zegt Dijksma.

Bouwen, bouwen, bouwen?

Met de voorjaarsnota lijkt het kabinet water bij de wijn te doen. De problemen van de gemeenten worden serieus genomen en er wordt extra geld uitgetrokken om deze op te lossen. Een waterdicht plan is de voorjaarsnota echter nog niet. De sociale huur wordt bevroren, maar daardoor zeggen woningcorporaties dat ze niet meer kunnen bijbouwen en investeren. "Ik denk dat men zich niet gerealiseerd heeft aan die onderhandelingstafel wat een enorme dreun dit gaat betekenen", zegt Dijksma.

Dijksma benadrukt dat we een voortvarende minister van Wonen hebben. Mona Keijzer roept hard te willen ‘bouwen, bouwen, bouwen’. Er zijn afspraken gemaakt om dit ook mogelijk te maken. "Eigenlijk wordt dat nu met deze maatregel gewoon onbedoeld – vermoed ik – van binnenuit opgeblazen." Een tekenend voorbeeld van het kabinet dat onvoldoende samenwerkt met de gemeenten, vindt de voorzitter van VNG.

Sharon Dijksma pleit ervoor dat de rijksoverheid en de gemeenten aan dezelfde kant staan. "Op het moment dat er in Den Haag voorstellen worden gedaan die in strijd zijn met het belang van onze inwoners, dan zult u ons horen. (…) Daar zijn we heel vocaal in, maar wel fair." En in dit geval heeft het dus gewerkt: het kabinet heeft de wensen van de VNG meegenomen in de voorjaarsnota.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie