Politiek
WNL

VVD-prominent Joustra heeft moeite met nieuw kabinet en minister Faber: 'LPF-gevoel bekruipt mij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-prominent Joustra heeft moeite met nieuw kabinet en minister Faber: 'LPF-gevoel bekruipt mij'

VVD-prominent Tjibbe Joustra heeft moeite met het nieuwe kabinet, Schoof I. De roerige weken in aanloop naar de bordesscène doen de oud-topambtenaar denken aan kabinet Balkenende I met de LPF, dat nog geen jaar standhield. Hij maakt zich bovendien zorgen om PVV'er Marjolein Faber als asielminister.

Video niet beschikbaar

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Tweede Kamerlid Faber door PVV-leider Geert Wilders naar voren is geschoven als minister van Asiel en Migratie, nadat Gidi Markuszower niet door de screening van beoogde bewindslieden door de AIVD kwam. Faber is omstreden door uitspraken die ze in het verleden deed, onder meer over omvolking. Joustra verwacht dat haar verleden problemen zal opleveren.

"Ik ken mevrouw Faber niet, maar ik heb allerlei dingen in de krant gelezen", zegt Joustra in het WNL-radioprogramma Sven op 1. "Ik begrijp dat ze de dingen die ze in het verleden heeft gezegd, niet meer wil herhalen. Maar ik neem aan dat het verleden wel gemeend is. Als je op zo'n manier minister gaat spelen, in Brussel wat voor elkaar moet krijgen en je ambtenaren een moet motiveren, dan lijkt mij dat vragen om moeilijkheden."

Hij denkt dat Faber op haar ministerie in zwaar weer terechtkomt. "Dat lijkt mij wel." Dat VVD-leider Dilan Yeşilgöz vrijdag haar ongenoegen en zorgen over de benoeming van Faber heeft geuit, vindt Joustra 'zeer terecht'. "Ik moet eerlijk zijn, als er vanuit de VVD op geen enkele manier op gereageerd was, dan had ik dat toch wel een slechte zaak gevonden."

'LPF-gevoel bekruipt mij'

De oud-topambtenaar had niet verwacht dat er nog zoveel commotie zou ontstaan, nadat de formerende partijen een paar weken geleden het hoofdlijnenakkoord presenteerden. "Meestal is het einde toch vrij soepel. Maar ik heb de afgelopen weken dingen gezien die ik niet had verwacht, zoals het terugtreden van mensen die niet door de AIVD-screening komen. Wat dat betreft bekruipt mij een licht LPF-gevoel."

Hij ziet parallellen met Balkenende I, dat bestond uit CDA, VVD en LPF. Binnen een jaar liep dat kabinet op de klippen. "Ik zie in de bemensing en dergelijke, als ik eerlijk ben, inderdaad wel wat parallellen." De VVD-prominent heeft moeite met het nieuwe kabinet, erkent hij. "Dat kunt je zo wel zeggen, ja."

Dick Schoof

Joustra heeft wel vertrouwen in beoogd premier Dick Schoof, die Joustra in het verleden opvolgde als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. "Ik ken Dick al heel lang. Ik vind Dick een goede keuze in deze consultatie als premier."

Hij gaat verder: "Het is natuurlijk een experiment, hij is partijloos, dat heeft ook beperkingen. Maar aan de andere kant heeft hij ook een stevige positie, want dit kabinet draait toch wel een beetje op het evenwicht tussen de samengestelde delen. Daar zal de premier een heel belangrijke rol in spelen."

Over PVV'er Reinette Klever, kandidaat-minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingshulp, praat hij een stuk minder bevlogen. "Ze is nog niet begonnen. Laten we maar eens even afwachten", zegt Joustra, die in zijn rol als voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO een aantal keer om tafel zat met Klever, tot voor kort bestuurslid van Ongehoord Nederland. "Dat klinkt zuinigjes? Zo is het ook bedoeld."

Tjibbe Joustra (oud-topambtenaar): 'Zwaar weer bij ministerschap Marjolein Faber' (17 juni 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie