Politiek
PowNed

Nabestaanden vinden straf op wegmaken lijk te laag: BBB wil strafmaat verdubbelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nabestaanden vinden straf op wegmaken lijk te laag: BBB wil strafmaat verdubbelen

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat te laag en daarmee onrechtvaardig. Dat blijkt uit een rondgang van de podcast Het Misdaadbureau. BBB-Kamerlid Lilian Helder wil dat de strafmaat wordt verdubbeld en stelt Kamervragen.

Een moord is altijd vreselijk, maar als het lichaam van het slachtoffer ook nog eens wordt verborgen, dan is dat voor nabestaanden 'een bron van extra leed en frustratie', laat voorzitter Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers weten. Volgens Olivier moet het wettelijke strafmaximum voldoende afschrikwekkend zijn en 'dat is nu niet het geval'. Ook Slachtofferhulp Nederland erkent dat de strafmaat 'te laag is in vergelijking met de impact van deze daad op de nabestaanden'.

'Nachtmerrie stopt niet'

Het Misdaadbureau heeft met verschillende nabestaanden gesproken van moordzaken waarbij wel een dader is veroordeeld, maar tot op de dag van vandaag geen lichaam is teruggevonden. Zo laat de moeder van de vermoorde Jelle Leemans weten dat het niet te verkroppen is dat de dader slechts twee jaar extra kreeg voor het wegmaken van het lichaam. "Dat is veel te weinig. Wat ons betreft krijgt hij daar levenslang voor, want wat ons is overkomen grenst aan het onwaarschijnlijke. Het lichaam van mijn zoon is al 10 jaar onvindbaar en dat maakt zijn dood nog zoveel zwaarder. Het is een nachtmerrie die nooit stopt."

Ook een van de beste vriendinnen van de vermoorde Ilham Benchelh vindt het 'ongelooflijk' dat je 'zo weinig straf' krijgt voor het wegmaken van een lijk. Ze vertelt: "We kunnen Ilham niet cremeren, niet begraven en dus niet echt afscheid nemen. Daar mag toch zeker een dikke tien jaar op staan! Er gaan vreselijke verhalen rond, bijvoorbeeld dat haar moordenaar haar aan de varkens heeft gevoerd. Het blijft altijd in ons hoofd spoken: wat is er met Ilham gebeurd en waar is haar lichaam?"

Wetsartikel op de schop

BBB-Kamerlid Lilian Helder kan zich goed voorstellen dat nabestaanden de maximale straf van 2 jaar te laag vinden. "Wat BBB betreft gaat de strafmaat omhoog", laat Helder in een reactie weten aan Het Misdaadbureau. "En dat niet alleen. In het huidige wetsartikel is nergens het leed van de nabestaanden meegenomen. Dat moet wel gebeuren. Dus niet alleen de strafmaat moet omhoog bij een wetswijziging, maar ook moeten we als reden daarvoor het leed van nabestaanden opnemen, meer specifiek: niet weten waar hun dierbare is en wat er met diegene is gebeurd."

In Het Misdaadbureau, vrijdagavond om 19.00 uur op NPO Radio 1, gaat presentator Maaike Timmerman in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, Officier van Justitie Miranda van Turennout en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie