Zijn de partijleiders van de coalitiepartijen te betrokken bij de voorjaarsnota?
- Nieuws
- Zijn de partijleiders van de coalitiepartijen te betrokken bij de voorjaarsnota?
De voorjaarsnota is momenteel hét onderwerp van gesprek in Den Haag, en vandaag ook even in Hilversum bij De Nieuws BV. Deze tussentijdse update van de rijksbegroting wordt normaal gesproken opgesteld door het kabinet. Daarna wordt er in de Tweede Kamer naar draagvlak gezocht, waarna er nog aanpassingen kunnen volgen. Maar dit jaar verloopt dat proces net even anders. "Nu gaan ze dagenlang in een kamertje zitten met de partijleiders", vertelt bankier en oud-VVD-Kamerlid Jan Middendorp.
Video niet beschikbaar
De gesprekken over de voorjaarsnota verlopen dit keer dus op een bijzondere manier, legt Middendorp uit. Minister van Financiën Eelco Heinen is degene die het uiteindelijk rond moet krijgen. Volgens Middendorp heeft hij daarbij één heldere taak: het vaststellen van hoeveel geld er beschikbaar is en beslissen waar dat geld naartoe moet. Vervolgens schuiven de partijleiders aan. "Dan maak je een rondje en ga je door", aldus Middendorp.
Maar zo soepel gaat het voorlopig niet. De partijleiders van de coalitiepartijen zijn nogal betrokken bij de gesprekken over de voorjaarsnota. Op zich al opvallend, maar des te meer omdat we te maken hebben met een extraparlementair kabinet. "Dat is voor de Nederlandse traditie van begroten echt heel nieuw en ook bijzonder", zegt Middendorp.
Discussie
En de bemoeienis beperkt zich niet tot de verdeling van het geld. "Tussen de partijen wordt er niet gesproken over: hoe verdelen we de ruimte die we hebben? Ze hebben het over: wat is de ruimte?", aldus Middendorp. Zo stelt Pieter Omtzigt (NSC) dat er te voorzichtig wordt begroot en dat er dus meer financiële ruimte is dan nu wordt aangenomen. Er is dus discussie op allerlei fronten.
Of minister Heinen er uiteindelijk in slaagt om tot een akkoord te komen? Zijn visie – een lange termijnvisie – is volgens de bankier een hele goede. De minister van financiën laat zich niet uit het veld slaan door veranderende beurskoersen en vertrouwt op gedegen cijfers van bijvoorbeeld het Centraal Planbureau. "Alleen wordt hij nu geconfronteerd met partijen die daar anders over denken", zegt Middendorp. "Voor zover ik weet zijn de PVV en de BBB nooit zo positief over dat soort modellen."
Actie
Middendorp waarschuwt dat de partijleiders met hun opstelling de begrotingstechniek onder druk zetten. Er wordt gesproken over de vraag hoeveel geld er te besteden is, in plaats van waar het geld naartoe moet. "Ik vrees dat ze daar misschien nog helemaal niet aan toe zijn gekomen."
"Ik denk dat je als Nederland echt moet teruggrijpen op een gedegen begrotingstraditie", vertelt Middendorp. Volgens hem heeft Heinen het goed ingestoken qua visie en betrouwbare cijfers. Juist met een wereldeconomie die momenteel niet zo stabiel is. "We kunnen best een buffertje nodig gaan hebben in toekomst."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.