Van dierenbeul tot moordenaar: 'Dierenmishandeling is een rode vlag'
- Nieuws
- Van dierenbeul tot moordenaar: 'Dierenmishandeling is een rode vlag'
Beruchte Amerikaanse seriemoordenaars oefenden in hun jeugd op dieren en Fouad L., die begin december drie mensen doodschoot in Rotterdam, takelde eerder een konijn en een duif op gruwelijke wijze toe. Is dierenmishandeling een voorbode voor andere vormen van criminaliteit? ''Ja, de kans is groot dat dierenbeulen zich ook tegen mensen richten'', vertelt GZ-psycholoog Nienke Endenburg in de NPO Radio 1-popcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.
#8 - Het Misdaadbureau: Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’ (S03) - Het Misdaadbureau
''Dierenmishandeling is zeker een rode vlag. Dierenbeulen hebben hulpverlening nodig, want het mishandelen van dieren betekent dat het inlevingsvermogen of empathie onvoldoende tot ontwikkeling zijn gekomen'', zegt Edenburg, die verbonden is aan het Expertisecentrum voor Dierenmishandeling."
Lijden
Kinderen moeten vanaf ongeveer 6,5 jaar begrijpen dat andere wezens (zowel mensen als dieren) pijn kunnen lijden, stellen Amerikaanse wetenschappers. ''Als ze daarna nog nare dingen doen met dieren gaat er in de ontwikkeling iets fout'', vertelt Endenburg.
Ouders hoeven zich voor deze leeftijd niet direct zorgen te maken. ''Peuters en kleuters prikken wel eens in het oog van een hond of trekken aan een staart. Dat noemen we exploratief gedrag. Ze doen dit niet om dieren bewust pijn te doen, maar verkennen de omgeving.''
Geweld
Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie, weet dat dierenmishandeling vrijwel nooit op zichzelf staat. ''Als er binnen een gezin een dier wordt mishandeld, is er zeker meer in de hand. Geweld speelt in zo'n gezin een rol. Niet alleen het dier is in gevaar, maar ook de kinderen. We kijken daarom niet alleen naar het mishandelde dier, maar proberen te bepalen wat er verder aan de hand is."
Wat is de drijfveer van dierenbeulen? Dat kan van alles zijn. "Dé dierenmishandelaar" bestaat niet, zegt Endenburg resoluut. ''Niet alle dierenbeulen zijn psychopaten. Was het maar zo makkelijk. Het kan ook je buurman zijn. Iemand die een hele slechte dag op kantoor heeft gehad en zijn frustratie thuis afreageert op zijn hond. Helemaal losgaan, zodanig dat de hond sterft'', weet de psycholoog.
Vernieling
De Schepper van de dierenpolitie stelt dat dierenmishandeling een stuk serieuzer wordt genomen dan pakweg twintig jaar geleden. ''Toen ik bij de politie begon werd het doden van een dier gezien als vernieling. Nu is het een behoorlijk strafbaar feit. De locatie wordt een plaats delict, we doen sporenonderzoek en kunnen de stap maken naar een forensisch dierenarts."
Sinds 1 januari is de maximale straf voor dierenmishandeling verhoogd, van drie tot vijf jaar cel of een geldboete tot € 90.000.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.