Politiek
WNL

BBB: 'Wij steunen debataanvraag over uitspraak Chris Jansen niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB: 'Wij steunen debataanvraag over uitspraak Chris Jansen niet'

De BoerBurgerBeweging (BBB) ziet steun aan de debataanvraag van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop over de uitspraken van PVV'er Chris Jansen, niet zitten. "Wij doen niet mee aan de show van GroenLinks-PvdA", zegt de financiële man van de partij, Henk Vermeer in WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar

De rel rondom Jansen begon vorige week. De PVV'er zei toen in Goedemorgen Nederland dat hij nog steeds de uitspraak, die Geert Wilders in 2014 deed, goedkeurt. Bij de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen destijds stond Wilders voor een zaal met PVV-aanhangers. Hij vroeg of zij in Nederland meer of minder Marokkanen wilden. "Minder!", scandeerden zij. Daarop zei Wilders: "Dan gaan we dat regelen."

Duizenden aangiften volgden en uiteindelijk is Wilders zes jaar later veroordeeld door de Hoge Raad voor 'groepsbelediging'. Jansen was destijds al het enige lid van de PVV-fractie in de gemeenteraad van Almere die de uitspraak van Wilders niet veroordeelde. En dus nog steeds niet. De Hoop van GroenLinks-PvdA wil daarom een debat, maar heeft daar nog onvoldoende steun voor weten te verzamelen.

Chris Jansen

"Wij gaan het ook niet steunen. Er is per brief geantwoord en daarmee is de kous af. Ik zou de heer De Hoop ook adviseren om dit soort uitspraken niet nog meer podium te geven", aldus Vermeer. "We moeten door met de grote problemen in het land."

Toch ligt de zaak gevoelig - ook voor de BBB. De huidige vicepremier, Mona Keijzer, die in de coronacrisis staatssecretaris was namens het CDA is door zo'n zelfde kwestie ontslagen. Zij was destijds tegen het coronatoegangsbewijs en ging daarmee tegen de visie van het kabinet in - waar zij nota bene zitting in had. Jansen is aanstaand staatssecretaris en gaat met de 'steunuitspraak' ook tegen de visie in van het huidige kabinet. Maar de soep lijkt dit keer minder heet gegeten te worden. "Ik vond dat Mona destijds verkeerd is behandeld. Waarom zouden wij dan GroenLinks-PvdA hierin steunen?", aldus Vermeer.

Staatssecretaris

Jansen bevestigde overigens eerder tegenover het ANP dat hij nog steeds dezelfde opvattingen heeft, maar die alleen niet meer zal uitdragen omdat hij staatssecretaris wordt. “Als persoon sta ik achter de uitspraken die ik heb gedaan.” Hij ziet er geen probleem in publiekelijk te herhalen deze opvattingen te hebben, ondanks dat de coalitiepartijen afspraken hebben gemaakt over dergelijke uitspraken.

Staan de extra investeringen in Defensie in verhouding met de vele bezuinigingen? (30 september 2024) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie