Politiek
BNNVARA

'Wilders wil dat het kabinet valt zonder dat hij er de schuld van krijgt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wilders wil dat het kabinet valt zonder dat hij er de schuld van krijgt'

De twee grote discussiepunten op dit moment in het parlement zijn: de eis vanuit Geert Wilders voor het ontslag van de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, en de asielcrisiswet. Kortom: de rechtstatelijke problemen stapelen zich op voor Kabinet Schoof. De vraag rijst, hoe lang houdt dit kabinet stand en als het valt: wie krijgt daarvan de schuld? "Als NSC het kabinet laat vallen, komen er nieuwe verkiezingen en kan hij winnen", zegt Francisco van Jole in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Vandaag zou de Tweede Kamer in debat gaan met Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) over de begroting. Het eerste uur ging echter alleen maar over de tweet van PVV-leider Geert Wilders en het verzoek om burgemeester Halsema te ontslaan.

'Dit is zorgwekkend'

Burgemeesters staan voor het instituut, legt politiek duider Peter Kee uit: "En daarop werd goed ingehaakt door D66-fractievoorzitter Jetten. Die zei, 'als je aan de instituties gaat knagen van onze rechtsstaat (...) dan begeef je je op schimmig terrein'." Als coalitiepartij heeft NSC beloofd dat de rechtsstaat beschermd zou worden, ook onder dit kabinet. "Daar wordt keihard aan gezaagd en daarom is dit zorgwekkend", aldus Kee.

Bovendien gaat de Tweede Kamer niet over het ontslag van een burgemeester, vertelt Kee. Dat kan als de gemeenteraad een motie van wantrouwen indient, vervolgens volgt er een heel proces waarbij de Minister van Binnenlandse Zaken en de Koning in het geding komen. "De andere optie is via koninklijk besluit, dat is al helemaal bizar. Maar, daar zou je op kunnen aandringen", aldus Kee.

"Waarom bemoeit Geert Wilders zich überhaupt met de burgemeester van Amsterdam", reageert opiniemaker Francisco van Jole. "Het gaat hem geen reet aan."

Wie krijgt de schuld van de val van het kabinet?

Volgens Van Jole is PVV-Leider Wilders bezig om spektakel te maken en NSC onder druk te zetten. Want, dat is het spel dat nu gespeeld wordt, denken Kee en Van Jole: wie krijgt de schuld van de val van het kabinet? Van Jole denk dat de PVV-fractievoorzitter wil dat het kabinet valt zonder dat hij er de schuld van krijgt: "Wilders wil eigenlijk dat NSC zich terugtrekt uit het kabinet. Als NSC het kabinet laat vallen, komen er nieuwe verkiezingen en kan hij winnen."

"Hij heeft dus een premier die hij vleugellam heeft, die niks durft, en hij wil zelf het parlement uitschakelen. Daar gaat die crisiswet over. (...) Hoe noemen we dat in andere landen? Waar ben je dan mee bezig? (...) Dat gaat meestal richting een dictatuur. Hij wil Nederland besturen zoals hij z'n partij bestuurt, waar niemand hem een strobreed in de weg kan leggen", aldus Van Jole.

'Faber had al makkelijk naar de ministerraad kunnen gaan'

De asielcrisiswet werd gisteren in de Eerste Kamer bij de Algemene Beschouwingen ook uitgebreid bediscussieerd. De Eerste Kamer vindt het uitroepen van een asielcrisis onwenselijk en wil dat het kabinet werkt aan een Plan B. Minister Faber neemt de motie nu mee naar de ministerraad, maar volgens Kee ligt er al twee weken bij Justitie een dragende motivering klaar: "Faber had al makkelijk naar de ministerraad kunnen gaan. Het blijft maar liggen."

Volgens Van Jole wil Wilders het parlement uitschakelen, omdat hij in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. "Je kunt je ook bedenken: op het moment dat hem dit lukt, gaat hij dat vaker doen." Kee reageert: "Het zet wel de toon. Het gevaar is wel, dat je denkt, dat doen we met asiel, maar dat gaan we ook met woningen doen want daar is daadwerkelijk een crisis."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie