Hoe Wilders wil profiteren van de lintjesaffaire met minister Faber
- Nieuws
- Hoe Wilders wil profiteren van de lintjesaffaire met minister Faber
Om 10.15 begint in Den Haag een nieuw debat met PVV-minister Faber over haar weigering om een handtekening te zetten voor lintjes voor een aantal vrijwilligers van het COA. Dat Wilders achter zijn minister blijft staan, is een slimme strategie, denkt voormalig politiek strateeg Raymond Mens in De Spindoctors (EO): "Ze willen graag een beeld creëren dat ze worden tegengewerkt."
De Spindoctors over de lintjesaffaire met minister Faber (PVV) - De Spindoctors
Tijdens het debat zal er waarschijnlijk een motie van wantrouwen worden ingediend tegen Faber. Als dit gebeurt, zal ongetwijfeld (een groot deel van) de oppositie deze steunen. Als één van de coalitiepartijen (PVV, VVD, NSC of BBB) de motie steunt, moet ze opstappen.
De PVV hoopt dat Faber mag blijven en dat ze meer ongebruikelijke dingen kan doen. Dat is dus onderdeel van strategie, denkt Mens. Geert Wilders probeert zich bijna twintig jaar neer te zetten als outsider van politiek Den Haag, zelfs nu zijn partij in de coalitie zit en je hem dus geen outsider meer kunt noemen.
Faber doet daaraan mee door haar handtekening niet te zetten, omdat ze denkt dat de PVV-stemmers daarvan smullen, zegt Mens. Hij krijgt bijval van Elodie Verweij, politiek verslaggever van het AD. "Uit een peiling van Hart van Nederland kwam naar voren dat 69 procent van de PVV-stemmers het goed vindt van haar", zegt ze in Dit is de Dag (EO). "In Den Haag denken ze dat het een publiciteitsstunt is."
Ook voormalig politiek adviseur Julia Wouters denkt dit laatste. Nadat het nieuws over de lintjes naar buiten kwam, zette Wilders binnen 10 minuten een reactie op X. "Het maakt het groter, waardoor je ziet dat het een plan is", zegt Wouters in De Spindoctors. De PVV wil graag het onderwerp migratie weer in het nieuws krijgen, omdat hij daardoor meer stemmen kan krijgen. Afgelopen tijd ging de aandacht meer naar de geopolitiek, defensie en Oekraïne, waardoor andere partijen meer in de hoofden van kiezers komen.
Gaat Faber weg?
Of Faber weggaat of niet, ligt aan de coalitiepartijen. Het zou best kunnen dat bijvoorbeeld BBB de motie steunt, denkt Victor Pak, politiek journalist van EW Magazine. "Caroline van der Plas was heel fel over deze kwestie. Om Faber, als ze met niks komt, toch te laten zitten, dan doet dat ook wat met jezelf."
Zijn ND-collega Gerard Beverdam heeft nog een optie: "Ik denk niet dat het gebeurt, maar denk aan individuele Kamerleden van BBB, NSC of VVD. Als die zich kapot zitten te ergeren aan Faber en er komt een hoofdelijke stemming, dan is de vraag wat ze doen", zegt hij.
Video niet beschikbaar
Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT van de EO.