Politiek
WNL

Jesse Klaver (GL-PvdA): 'Geloofwaardigheid premier staat vandaag op het spel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse Klaver (GL-PvdA): 'Geloofwaardigheid premier staat vandaag op het spel'

Premier Dick Schoof heeft vandaag een debat over de begroting van Algemene Zaken. In dat debat "staat de geloofwaardigheid van de premier op het spel", zegt GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Tijdens het debat zal het ook gaan over het gedrag van PVV-leider Geert Wilders op X, die op dat medium flink uithaalde naar burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. Hoe Schoof daarop reageert, zegt volgens Klaver veel over hoe geloofwaardig de premier is.

Geloofwaardigheid Schoof

'Het land uit met dat tuig. En Halsema mag mee', zei Wilders maandag op X na pro-Palestijnse demonstraties op 7 oktober. "Ik ben niet verbaasd dat Wilders dit doet, maar partijen die met hem in een kabinet zitten moeten daar een grens trekken en duidelijk maken dat dit niet kan", reageert Klaver, die niet ziet dat dat nu gebeurt.

Klaver is van plan premier Schoof hier "stevig" op aan te spreken. Hij vindt dat Schoof afstand moet nemen van "de aanval van Wilders" op Halsema. "Ik verwacht dat de premier daar pal voor gaat staan. Hij moet hier direct afstand van nemen. Hij had moeten zeggen: dit is onacceptabel in rechtsstaat en dit gaat de grenzen over van wat wij met elkaar hebben afgesproken."

Klaver wil dat Schoof paal en perk stelt aan het gedrag van Wilders op X en gaat staan voor de rechtsstaat en de bijbehorende instituties. Doet hij dat niet, "staat de geloofwaardigheid van de premier op het spel".

'VVD duikt en dat is laf'

Ook de geloofwaardigheid van coalitiepartijen NSC en VVD is in het geding, zegt Klaver. "Een partij die zolang een stabiele kracht is geweest in het landsbestuur van Nederland, laat het op dit moment zo ongelooflijk hard afweten", zegt hij over de VVD.

Bestuurlijk wordt er op dit moment "een potje van gemaakt in Den Haag", vindt het Kamerlid. Er wordt volgens hem alleen maar ruzie gemaakt. "Ik verwacht dat een partij als de VVD hiertegen opstaan. Dat doen ze niet. Ze duiken en dat vind ik laf."

Jesse Klaver (GL-PvdA): 'Geloofwaardigheid van premier staat vanmiddag op het spel' (9 oktober 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie