Politiek
WNL

BBB-leider Van der Plas: moeten met Omtzigt in gesprek over extraparlementair kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB-leider Van der Plas: moeten met Omtzigt in gesprek over extraparlementair kabinet

BBB-leider Caroline van der Plas wil met de andere fractievoorzitters van de coalitiepartijen in gesprek over de precieze betekenis van een extraparlementair kabinet. Dit zegt ze na de langgerekte besprekingen over de kabinetsbegroting, die donderdag tot diep in de nacht plaatsvonden. "Iedereen heeft kennelijk een andere opvatting van extraparlementair."

Video niet beschikbaar

Woensdag en donderdag voerden de coalitiepartijen urenlange gesprekken over de begroting. Volgens De Telegraaf ging vooral NSC-leider Pieter Omtzigt diep in op de materie en sprak hij vooraf met NSC-bewindspersonen. "We kennen Pieter natuurlijk allemaal als iemand die tot ver achter de komma dingen wil berekenen en heel veel zekerheden wil hebben", zegt Van der Plas in Sven op 1.

De coalitiepartijen sloten voor de zomer een akkoord op hoofdlijnen, waarvan de begroting voor volgend jaar een eerste concrete uitwerking is. De bedoeling was dat coalitiepartijen een blik wierpen op de begroting om die te toetsen aan het hoofdlijnenakkoord, zegt Van der Plas, en om het kabinet verder ruimte te geven. "We hebben een extraparlementair kabinet. Ik kan voor BBB spreken: wij houden ons daaraan."

'Iedereen heeft kennelijk andere opvatting'

Van der Plas begrijpt dat er twijfels zijn of het kabinet werkelijk extraparlementair is. "Wat mij betreft had het ook gewoon een meerderheidskabinet kunnen zijn. Maar ik wil me niet verschuilen achter: 'ja maar, Pieter kwam ermee'. Wij hebben allemaal akkoord gegeven en ik vind dat wij daar verantwoordelijkheid voor moeten nemen."

Ze benadrukt dat haar partij "er alles aan doet om het kabinet extraparlementair te laten zijn" en dat BBB tijdens de zogenaamde begrotingsnacht "in de extraparlementaire modus" zat. "Ik denk dat wij het op een goede manier hebben gedaan. Maar nogmaals: er zitten ook andere mensen aan tafel die verder in detail willen treden."

Van der Plas wil daarom in gesprek met de andere coalitieleiders over wat een extraparlementair kabinet precies inhoudt. "We moeten het hier met de andere fractievoorzitters, inclusief Pieter Omtzigt, wel over hebben. Iedereen heeft kennelijk een andere opvatting van extraparlementair. Dan wordt het wel lastig praten. We moeten de neuzen dezelfde kant op krijgen en elkaar erop aanspreken."

Huilbuien en schreeuwpartijen

Volgens De Telegraaf ging het er donderdag hard aan toe en waren er 'huilbuien en schreeuwpartijen'. "Ik heb het ook gelezen en het schets geen fraai beeld van wat er is gebeurd", zegt Van der Plas, die de berichtgeving niet tegenspreekt. "Er zijn gewoon heel stevige gesprekken geweest."

Maar of er gehuild en geschreeuwd is, wil de BBB-leider niet zeggen. "Ik vind dat van de categorie roddels. Daar doe ik niet aan mee. Maar dat we heel lang hebben gezeten en dat er mensen aan tafel zitten die toch in detail willen gaan en lang nodig hebben, dat is gebeurd. Dat heeft iedereen kunnen zien, want we kwamen pas om vier uur 's nachts naar buiten."

"Voor mij geldt: wat er ook gebeurt aan tafel, we komen er altijd uit. Dat is tijdens de formatie gelukt en dat is donderdag ook geluk. Dat is wat telt en dat is wat Nederland nodig heeft", aldus Van der Plas, die erkent dat de partijleiders nog aan elkaar moeten wennen. "We zijn vier andere karakters aan tafel. Dan gebeurt er weleens wat."

Luister deze aflevering terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie