Politiek
EO

Oud-minister Kamp (VVD): 'Er is weinig extraparlementairs aan dit kabinet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Kamp (VVD): 'Er is weinig extraparlementairs aan dit kabinet'

Is het kabinet wel echt extraparlementair, als coalitiepartijen de hele nacht onderhandelen over de begroting? Volgens oud-minister Henk Kamp (VVD) is er weinig nieuws onder de zon en is dat ook niet zo erg: "Er moest een centrumrechts kabinet komen en dat is gelukt", zegt hij in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Kamp wijst op de moeizame totstandkoming van het kabinet tussen PVV, VVD, NSC en BBB: "Eerst was er afstand, omdat VVD en NSC alleen maar wilden gedogen en niet echt deelnemen. Daarna hebben ze de extraparlementaire vorm erbij gehaald. Op basis van de uitslag moesten er stappen gezet worden om tot een centrumrechts kabinet komen en dat is gelukt."

Daarbij is de vraag of het kabinet nou extraparlementair is of niet, ook niet zo belangrijk, vindt de oud-bewindsman. "Het kan wel de bedoeling zijn geweest. Maar er is weinig extraparlementairs aan wat er nu is uit gekomen."

Wat vind jij: is dit kabinet wel zo extraparlementair? Praat mee op DIT.

Beperkte speelruimte

Zo is de speelruimte voor de Kamer beperkt nu er een akkoord ligt tussen de coalitie en het kabinet, zegt hij: "Het allerbelangrijkste debat van het jaar is nu van tevoren dichtgetimmerd. Er kan nog best een flink debat komen, maar grote veranderingen zijn denk ik niet mogelijk omdat deze afspraken nu zijn gemaakt. Wat je nu eigenlijk ziet, is dat op de ouderwetse manier de coalitie en het kabinet proberen om de dingen op een goede manier te regelen."

Ook komen er te weinig mensen van buiten voor een extraparlementair kabinet, stelt hij: "Je hebt weliswaar een partijloze premier en een paar mensen van buiten in het kabinet, maar dat de helft van de ministers en staatssecretaris van buiten komt, daar is geen sprake van."

Dat het niet zo uitpakt als een extraparlementair kabinet, noemt hij wel logisch: "Drie van de vier partijen hebben geen regeerervaring en bijna alle bewindspersonen hebben ook geen ervaring in het kabinet. Dus om te zorgen dat het kabinet een goede start krijgt, was deze samenwerking over de begroting denk ik wel nodig."

Ingesleten groef

Het kabinet valt terug in een ingesleten groef, ziet Lianne van Kalken, promovenda aan de Erasmus Universiteit en wethouder in Vlaardingen. Zij doet onderzoek naar afwijkende bestuursvormen in gemeenten. "Het idee van een extraparlementair kabinet is dat je geen gesloten coalitie meer hebt. Je kunt je afvragen doordat de politieke leiders van coalitiepartijen nu in de achterkamers meepraten over de begroting echt gehoor geven aan het idee daarachter."

Dat premier Schoof het nieuwe kabinet nog steeds extraparlementair noemt, vindt ze geen helder verhaal wat met de praktijk overeenkomt. "Je kunt ook zeggen: we hebben het geprobeerd en gezegd om iets tot stand te brengen, maar zijn er nu van af gestapt en gaan verder op de voet waarop we het altijd al deden."

Ook NSC-lid Annemieke de Groot constateert dat het nieuwe kabinet terugvalt in een oude groef. Ze is teleurgesteld: "Extraparlementair staat toch voor openheid in zaken behandelen. Dit is toch weer vooraf besproken en dat staat me wel tegen. Dit was een serieuze kans om het anders te doen. Dan moet je niet twee dagen lang in de achterkamer gaan vergaderen om toch maar weer tot compromissen te komen."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie