Politiek
WNL

Afzwaaiend Veiligheidsberaad-voorzitter hekelt asielmaatregel Faber: 'Geen structurele oplossing'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afzwaaiend Veiligheidsberaad-voorzitter hekelt asielmaatregel Faber: 'Geen structurele oplossing'

Afzwaaiend voorzitter van het Veiligheidsberaad Wouter Kolff kan zich niet vinden in de nieuwe asielmaatregel van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Kolff vindt dat haar plan geen soelaas biedt voor de problemen op lange termijn.

Video niet beschikbaar

Faber wil dat gemeenten waar zich een azc bevindt, één of twee meer asielzoekers gaan huisvesten. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers bevestigt dat dit mogelijk is. "Ik weet niet of dat de structurele oplossing gaat bieden", luidt de eerste reactie van Kolff in Sven op 1.

Kolff gelooft dat wanneer een aantal azc's extra asielzoekers opvangt, het in Ter Apel voor enige opluchting zorgt. "Alleen is dat niet van structurele aard", zegt hij. "De maatregel zorgt ongetwijfeld even voor ruimte, maar het zet geen zoden aan de dijk betreft de grote migratieklus die ligt te wachten."

Spreidingswet

Kolff is "zeer voorstander" van de spreidingswet. Die wet moet voor een eerlijkere verdeling van asielzoekers over het hele land zorgen, ware het niet dat het nieuwe kabinet deze wet van tafel wil schuiven. Minister Faber wil dat waarschijnlijk doen door wettelijk een asielcrisis uit te roepen, waarna een crisiswet volgt en de spreidingswet sneuvelt.

"Als het gaat om asielzoekers die naar Nederland komen, zitten wij ongeveer op het gemiddelde van Europa. Wij zullen daar ons steentje aan moeten bijdragen. Dan is het ook fair dat je die mensen op een eerlijke manier over het land verdeelt. Daar was die spreidingswet goed voor", aldus Kolff.

Kolff benadrukt dat de wet nog altijd in stand is en dat ook het huidige kabinet zich daaraan moet houden en vindt veel lokale politici en bestuurders aan zijn zijde. Hij doet een appèl op het kabinet: laat de spreidingswet met rust. "Hoe groot of klein de instroom ook is, het is altijd verstandig om die op een eerlijke manier over het land te verdelen."

'Opvangcrisis'

Kolff neemt het woord asielcrisis niet graag in de mond en gebruikt liever de term opvangcrisis. "Dat heeft ook te maken met het feit dat als we een keer wat minder asielzoekers ontvangen, in het verleden asielzoekerscentra direct werden gesloten. Met als gevolg dat als het weer open moet, het heropent moet worden. Inclusief het creëren van draagvlak door lokale burgemeesters en wethouders. Dat is ongelooflijk ingewikkeld."

De afzwaaiend voorzitter, die aan de slag gaat als commissaris van de Koning in Zuid-Holland, pleit ervoor asielzoekerscentra altijd op te houden. Ook al is daar geen directe aanleiding voor. "Zodat je er op langere termijn gebruik van kan maken."

Wouter Kolff (nieuwe commissaris van de Koning in Zuid-Holland): voorstel Faber biedt geen structurele oplossing voor asielcrisis (30 augustus 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie