Binnenland
WNL

Illegale Egyptenaar vermoordde Karin (27), maar zit niet vast: 'Nederland zette hem uit'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Illegale Egyptenaar vermoordde Karin (27), maar zit niet vast: 'Nederland zette hem uit'

De illegale heroïnejunk Ahmed Ezzat vermoordde in 1995 zijn onderbuurvrouw, de 27-jarige Karin Maarleveld, maar werd nog voor zijn hoger beroep diende door de Nederlandse autoriteiten uitgezet naar Egypte. Tot op de dag van vandaag heeft hij geen minuut van zijn tien jaar gevangenisstraf uitgezeten. Karins zus, Debbie Maarleveld, hoopt nog altijd dat de crimineel achter de tralies verdwijnt, ''maar ik moet ook verder met mijn leven'', vertelt ze in de podcast van Het Misdaadbureau.

Luister naar de podcast. - Het Misdaadbureau

Zo'n honderd voortvluchtige veroordeelde criminelen kunnen niet opgepakt worden, bijvoorbeeld omdat het land waar ze verblijven geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland. Ahmed Ezzat is daar één van. Zijn zaak is bijzonder. ''Hij heeft Karin beroofd en om het leven gebracht in haar eigen woning. Ondanks bloedsporen op zijn kleding, is hij in eerste instantie vrijgesproken'', aldus onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Ezzat verbleef illegaal in Nederland. Hoewel het hoger beroep nog moest dienen, werd hij vrij snel op het vliegveld naar Egypte gezet. De familie van Karin begrijpt er bijna dertig jaar later nog altijd helemaal niets van. Woede en onmacht blijven regeren. Zus Debbie hoopt nog altijd op het verlossende telefoontje: hij is gepakt.

''Ik wil dat dit in de toekomst anders wordt georganiseerd. Ik wil dat illegale verdachten, die uit een land komen zonder uitleveringsverdrag, hier worden gehouden zolang hun zaak loopt. Zodat de nabestaanden de kans hebben om een uitspraak aan te vechten'', zegt ze.

Verjaard

Misdaadjournalist bij De Telegraaf, John van den Heuvel, begrijpt de frustratie volkomen. ''Het lijkt me verschrikkelijk wat deze mensen is overkomen. Nederland heeft actief meegeholpen om hem het land uit te zetten.'' Maar, stelt Van den Heuvel, ''als hij had gewild had hij ook makkelijk zelf op het vliegtuig kunnen stappen.''

Ook om andere redenen kunnen veroordeelde criminelen zonder problemen hun straf ontlopen in het buitenland. Bijvoorbeeld omdat hun misdrijf is verjaard. Het gaat dan niet om verre landen, maar ook om België en Duitsland. Onderzoeksjournalist Van den Heuvel: ''Misdrijven waar twaalf jaar of langer op staat, verjaren in ons land niet. In onze buurlanden ligt dat anders.''

''In 1977 werd politieman Arie Kranenburg doodgeschoten tijdens een politieactie waarbij een lid van de Duitse terroristische RAF-beweging zou worden aangehouden. De dader, Knut F., werd eerst naar Duitsland uitgezet, omdat hij straffen moest uitzitten voor drie andere moorden. Vervolgens kon hij niet terugkomen naar Nederland. Het OM zegt daarover: hij ontloopt een straf van twaalf jaar, omdat de zaak in Duitsland verjaard is.''

Daarnaast zijn er landen waar straffen niet erkend worden, simpelweg omdat de misdrijven daar niet strafbaar zijn.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie