Politiek
WNL

Bedenker Nationale Politieke Index: 'PVV doet het relatief minder goed dan andere grote partijen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bedenker Nationale Politieke Index: 'PVV doet het relatief minder goed dan andere grote partijen'

Bedenker van de Nationale Politieke Index (NPI), die meet hoe effectief Kamerleden zijn, Ton F. van Dijk concludeert uit zijn rapport dat de PVV als grootste regeringspartij achterblijft op andere grote partijen.

Video niet beschikbaar

Met 37 zetels is de PVV de grootste partij in de Tweede Kamer en de grootste regeringspartij. GroenLinks-PvdA is de grootste oppositiepartij en heeft 25 zetels in de Tweede Kamer. Die partij komt op zo'n 46.000 punten uit, waar de PVV ongeveer tot de helft komt. "Dat is een eerste indicatie dat de PVV het relatief minder goed doet dan de andere grote partijen", zegt Van Dijk in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Petities

Dat de PVV voornamelijk uit nieuwe Kamerleden bestaat, weegt daar wel in mee, maar dat geldt volgens Van Dijk voor alle partijen. Als voorbeeld noemt hij de BBB en NSC. Per zetel scoort BBB het beste: 2496 punten, gevolgd door NSC met 2068 punten. "De PVV heeft 762 punten. Dat is echt een heel groot verschil."

NPI komt tot deze scores op basis van 27 indicatoren. Dat gaat van wetgevende functies en controleren van Kamerleden tot volksvertegenwoordiging. Het aannemen van petities behoort ook tot een van de indicatoren en daar ziet Van Dijk dat de PVV laag scoort. "De PVV heeft maar 43 petities in ontvangst genomen, ten opzichte van de tachtig keer van GroenLinks-PvdA. Dat vind ik heel opvallend."

'PVV overal onderaan'

Partijleider Geert Wilders is de hoogst gerangeerde PVV'er op de lijst, die wordt aangevoerd door Peter Grinwis van de ChristenUnie. "Het beeld dat uit deze cijfers naar voren komt is dat er bij de PVV maar één iemand het voor het zeggen heeft: Geert Wilders zelf."

Een andere conclusie die Van Dijk trekt is dat PVV'ers zich "veel minder met ambachtelijk Kamerwerk bezighouden dan veel andere partijen, want de PVV staat in de lijstjes overal onderaan".

VVD

Nummer drie op de lijst van de NPI is VVD-Kamerlid Silvio Erkens. Hij vertelt dat hij in de het nieuwe extraparlementaire kabinet verschillen merkt ten opzichte van de vorige periode.

"Ik voel de ruimte om zaken van voorstellen te gaan vinden. Ik ben niet gebonden aan alles wat nu uitgewerkt gaat worden. Wij zijn gebonden als fractie aan het hoofdlijnenakkoord, maar ik ga die ruimte veel meer krijgen komende maanden."

Ton F. van Dijk (Politieke Index): 'PVV doet het relatief minder goed dan de andere grote partijen' (27 augustus 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie