Politiek
WNL

Staatssecretaris Struycken in gesprek met minister Faber over asielcrisiswet: 'Grondiger en dieper nadenken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Struycken in gesprek met minister Faber over asielcrisiswet: 'Grondiger en dieper nadenken'

Staatssecretaris van Rechtsbescherming Teun Struycken is met minister Marjolein Faber in gesprek over de asielcrisiswet. "Ik praat met haar over wat ze wil gaan doen en hoe dat kan op een manier die werkt en houdbaar is", zegt de bewindsman in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

"Nederland, we zitten in een asielcrisis", zei minister Faber (Asiel en Migratie) vorige week bij het Catshuis. Later op de dag voegde ze eraan toe dat zo'n crisis er niet wettelijk is. "Ik kan dat juridisch gaan uitroepen. Dan moet ik bepaalde juridische stappen nemen."

Rond Prinsjesdag wil Faber met voorstellen hiertoe komen, maar premier Dick Schoof floot de minister terug. "De asielcrisiswet kost tijd. Dus dat gaat voor Prinsjesdag naar mijn overtuiging niet lukken. We hebben daar echt even wat meer tijd voor nodig." Struycken denkt dat de premier gelijk heeft en dat het even duurt voordat de wet daadwerkelijk op tafel ligt.

'Grondiger en dieper nadenken'

De staatssecretaris, die op uitnodiging van NSC-leider Pieter Omtzigt naar Den Haag kwam en die stap "een heel grote gok" noemt, waarschuwt dat de wet niet te snel tot stand mag komen. "Dat is in het verleden misgegaan. Er werden wetten gemaakt die achteraf stranden bij een rechter, omdat niet goed was nagedacht over of het verenigbaar was met de grondrechten en rechtsbeginselen. Wetten moeten begrijpelijk, coherent en toegankelijk zijn."

Hij gaat verder: "Gaat het over de vreemdelingenwet, die is onderdeel van de asielcrisiswet, dan moet je kijken naar: wat wil je bereiken? In het regeerprogramma wordt een aanzet gegeven voor nadere uitwerking, maar er zijn een hele boel punten waar we veel beter, grondiger en dieper over moeten nadenken."

Dat kost tijd, benadrukt Struycken, die vaker met Faber om tafel wil. "Er zit een element in haar beleid, het sneller en korter maken van procedures en het afschaffen van het hoger beroep, en dan kom je bij mij uit. Daar ga ik over met haar in gesprek."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

'Ordentelijk proces' nodig

De wet die uiteindelijk uit de koker van Faber rolt, moet overeind blijven bij de rechter en in Brussel, zegt Struycken. Of zo'n wet voor het einde van dit jaar haalbaar is, weet hij niet. "Dat hangt er ook vanaf wat je regelt. Je hoeft niet alles in één keer te regelen. Onderdeel van het traject nu is wat doe je binnen je departement op de allerkortste mogelijke termijn en wat op de wat langere termijn?"

"Maar een ordentelijk proces, zorgvuldige toetsing en goed daar over nadenken, is op alle punten essentieel en ook op dit punt. Dat heeft ook de premier gezegd", aldus de bewindsman.

'Kabinet wil echt verandering'

Of Faber te snel van stapel liep, wil Struycken niet zeggen. "Daar heb ik geen oordeel over. Zij wil net als ik iets veranderen. Dat is haar ambitie op haar beleidsterrein en mijn ambitie op mijn beleidsterrein. Het is ook een kwestie van zoeken, onderzoeken, dialoog en samen een verschil maken. Het nieuwe kabinet wil op een aantal slepende punten in de maatschappij echt verandering."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie