Binnenland
WNL

KLM-topvrouw doet oproep aan minister Madlener: laat dossier krimp Schiphol achter je

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KLM-topvrouw doet oproep aan minister Madlener: laat dossier krimp Schiphol achter je

Als het aan de president-directeur van KLM Marjan Rintel ligt, laat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener het dossier krimp Schiphol achter zich. "Om met elkaar aan de toekomst van de luchtvaart te werken", zegt zij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De vorige minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers deed in de zomer van 2022 de aankondiging dat het aantal vliegbewegingen van en naar Schiphol omlaag moest. Vooral de geluidshinder die omwonenden ervaren moet drastisch verminderd worden.

Krimp Schiphol

Waar het vorige kabinet ervan overtuigd is dat dit doel middels het verminderen van vliegbeweging bewerkstelligd kan worden, denkt KLM-topvrouw Marjan Rintel daar heel anders over. Zij hoopt dat het maximaal aantal vliegbeweging rondom de luchthaven op minimaal 500.000 blijft staan. "Ik verwacht dat wij de wet volgen en dat de wet blijft staan. Of er nu nieuw kabinet zit of niet."

In de wet waar Rintel naar verwijst staat de 'Balanced Approach' omschreven. "Daarin staat dat krimp het laatste redmiddel is en dat je al die andere elementen eerst moet doen." Van Madlener en het ministerie "verwacht ik dat zij de Balanced Approach gewoon volgen".

Toekomst luchtvaart

Met andere woorden: een alternatief zoeken voor de geluidshinder, zonder krimp toe te passen. "Wij hebben laten zien dat er andere manieren zijn. Dan zou het ook heel goed zijn om met elkaar aan de toekomst van de luchtvaart te werken."

Rintel hoopt dus dat Madlener het dossier krimp Schiphol achter zich laat. "Dat we gewoon een basis hebben, waarvan je kan zeggen dat die betrouwbaar en stabiel is. Waarop wij onze investeringen kunnen doen." Bijvoorbeeld investeringen in alternatieve brandstoffen en technologie. "Als dit van tafel is hebben wij ruimte om daarover te praten met elkaar."

Marjan Rintel (CEO KLM) aan minister Madlener: laat dossier krimp Schiphol achter je (28 augustus 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie