Stop financiële steun aan cultuursector is 'kunstmatige nekomdraai'
- Nieuws
- Stop financiële steun aan cultuursector is 'kunstmatige nekomdraai'
Kan de culturele sector zonder financiële steun vanaf 1 oktober? Daarover debatteert de Tweede Kamer vanavond. Volgens SP-Kamerlid Peter Kwint is het simpel: de steun kan niet stoppen, "het is oerstom wat er nu dreigt te gebeuren."
Video niet beschikbaar
Bij musea blijft de kaartverkoop achter, de druk op podia groeit en theaters kampen nog steeds met beperkte capaciteit. Kortom: de culturele sector is nog zeker niet op adem gekomen na de coronacrisis. Tegelijkertijd wordt er nu gedaan alsof op 1 oktober alles weer terug bij normaal is en "er gewoon weer geld verdiend kan worden", zegt Kamerlid Peter Kwint. "En ik vrees eerlijk gezegd dat als je de sector door deze moeilijke tijd heen wil helpen, dat je nog zeker een jaar aan aanvullende maatregelen nodig gaat hebben."
Het belang van de cultuursector
Het nachtleven gaat nog geholpen worden en de evenementenbranche zal ook nog financiële steun ontvangen, laat demissionair minister Van Engelshoven in een brief weten. Bovendien loopt het garantiefonds voor evenementen door. "Maar wat eindigt, en dat is voor bijvoorbeeld de makers zelf belangrijk, is de Tozo en de TVL. Dat zijn de bijdrages die je als ondernemer of zelfstandige kon krijgen. En juist die groep gaat het de komende maanden moeilijk krijgen om alweer een fatsoenlijke boterham te verdienen. Ik kan er niet over uit hoe dom het is om, hopelijk zo kort voor het einde van de pandemie, de sector een duw de verkeerde kant op te geven."
"Het gaat over het belang van de cultuursector", zegt Clayde Menso, directeur van Amerpodia. "Als je daar het licht uitdoet, dan heb je een groot probleem en duurt het weer jaren voordat je dat hebt ingehaald, als je dat überhaupt kúnt inhalen." Hij vindt daarom dat er een vergissing wordt gemaakt. Het maken van een theater- of balletvoorstelling gaat namelijk niet over één nacht ijs, daar gaan maanden van repetities aan vooraf. "Je hebt echt ademruimte nodig om weer op stoom te kunnen komen", aldus Menso.
Overheid moet compensatie leveren
Kortom, zolang het verdienmodel van de sector niet hersteld is, de bezoekerscijfers nog niet op het niveau zijn zoals voor de pandemie, en er nog beperkende maatregelen gelden, kan de culturele sector niet op eigen voeten staan, denkt Kwint. "Zolang de overheid beperkingen oplegt, vind ik ook dat de overheid de plicht heeft om compensatie te leveren", zegt Kwint.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kunstmatig de nek omdraaien van cultuursector
Maar, demissionair Minister van Cultuur Van Engelshoven schrijft in haar brief dat nog meer financiële steun naar de cultuursector, het economisch herstel in de weg zal staan, iets dat onderschreven wordt door het CPB. Volgens Kwint zou het stopzetten van de financiële steun zoals de Tozo en de TVL het 'kunstmatig de nek omdraaien van een sector' zijn.
Kwint: "Natuurlijk hoef je niet alle steunpakketten overeind te houden als sectoren weer helemaal open kunnen en je kunt je geld weer verdienen. Maar, doe bijvoorbeeld een aanvulling op wat er verdiend kan worden in de sector. Dit is een gevolg van jarenlang te weinig aandacht voor cultuur."