Moslimdiscriminatie: 'Een hardnekkig patroon, gevoed door de politiek'
- Nieuws
- Moslimdiscriminatie: 'Een hardnekkig patroon, gevoed door de politiek'
In opdracht van het vorige kabinet is er een nationaal onderzoek moslimdiscriminatie uitgevoerd en de resultaten blijken niet mals. Na het onderzoek bleef het stil vanuit de politiek, ook al uit het probleem zich binnen veel situaties. "De overheid dient zich bewust te zijn van haar rol hierin", zegt Esma Kendir, voorzitter van het Collectief Jonge Moslims, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
'Moslimdiscriminatie is hardnekkig, ontwrichtend en steeds meer genormaliseerd in alle lagen van de Nederlandse samenleving', zo blijkt uit het onderzoek. Er zijn al eerder onderzoeken uitgevoerd binnen verschillende sectoren. De aanvraag was daarom om een overkoepelend onderzoek uit te voeren.
Twijfelaars
Na de uitkomsten van het onderzoek bleef het stil vanuit de Tweede Kamer, waarna bleek dat de meerderheid er geen debat over wilde voeren. Velen leverden kritiek en trok het onderzoek in twijfel, waaronder de SGP, PVV, BBB en het CDA. "De wetenschap gebruikt de benaming 'kwalitatief onderzoek' en zo is het ook uitgevoerd", zegt Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.
'Patroon geworden'
Baldewsingh noemt de reactie vanuit de politiek in en intriest. "Moslimdiscriminatie is geen incident, maar een patroon geworden", zegt de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. "Dat patroon wordt alleen maar hardnekkiger, gevoed door de politiek." Baldewsingh stelt dat het gaat om het constant achterstellen en uitsluiten van moslims.
Kendir, voorzitter van het Collectief Jonge Moslims, stemt hiermee in. Ze ervaart dat ze is opgevoed als een tweederangsburger. "Mensen spreken over moslimhaat en -discriminatie alsof het alleen na de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen gebeurt is. Daar is veel door veranderd en het lijkt daardoor meer te zijn genormaliseerd, maar als generatie jonge moslims kennen wij eigenlijk niks anders dan dat we in een samenleving leven waarin we steeds verdacht worden."
Belaagd op straat
Kendir legt uit dat dit op vele vlakken voelbaar is. "Je ziet het terug op scholen, ikzelf werd wel eens voor terrorist uitgemaakt. Ook merken we dat er jonge moslims zijn die niet alleen een avondwandeling durven te maken, omdat ze bang zijn belaagd te worden. En dat gebeurt ook. Evenals moskeeën en zelfs hele familie belaagd worden omdat ze moslims zijn." Kendir vertelt dat discriminatie niet alleen in het onderwijs en op straat voelbaar is, maar ook binnen werkomgevingen, de woningmarkt, bij contact met banken en zelfs met de overheid.
Volgens Baldewsingh heeft het wantrouwen tegen moslimse mensen sterk te maken met de manier waarop de politiek zich uit. "Het is zo genormaliseerd om over moslims in de meest negatieve zin te spreken. Kijk maar naar de manier waarop discussies worden gevoerd in de Tweede Kamer." Baldewsingh stelt dat men in zo'n positie juist een voorbeeldfunctie zou moeten aannemen.
Kendir vertelt dat de media ook een sleutelrol speelt binnen de beeldvorming. "Stop met alleen de incidenten te brengen. Vaak is een verhaal over een jonge moslim gekoppeld aan problemen of een verdenking. Breng ook positieve verhalen en stop met het framen van moslims."
'Wees verstandig'
Vanuit de overheid moet er veel gebeuren volgens Kendir. "Ik denk ook dat zij zich bewust dient te zijn van haar rol hierin." Baldewsingh stemt hiermee in. "Ik hoop dat het kabinet verstandig genoeg is om het termijn van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme te verlengen zoals afgesproken. Dat is een beweging die nodig is om zaken überhaupt bespreekbaar te maken."
Volgens Baldewsingh moet de oplossing grotendeels uit het maatschappelijk middenveld komen, zoals het onderwijs, de media en het bedrijfsleven. "Als we daar nou het beleid voeren om zo inclusief mogelijk te zijn, dan denk ik dat we al ergens komen. Maar de politiek speelt hier alsnog een grote rol in."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!