Politiek
KRO-NCRV

Nieuwe pensioenstelsel blijft vragen oproepen: 'Dit kan nog heel lang gaan duren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe pensioenstelsel blijft vragen oproepen: 'Dit kan nog heel lang gaan duren'

Als het aan NSC ligt, krijgen pensioendeelnemers alsnog het recht om niet mee te doen aan het nieuwe pensioenstelsel. VVD en D66 zeggen juist dat daar weer veel nadelen aan zitten. Bovendien zou het nog een jaar uitstel betekenen voor een stelselwijziging waarover al 15 jaar gesteggeld is, meent NSC-minister Van Hijum. "Ik denk dat er meer uitgelegd moet worden", zegt Leontine Treur, senior econoom bij RaboResearch, bij Spraakmakers.

"Het is de meest verborgen arbeidsvoorwaarde die we kennen. Mensen letten er niet op als ze ergens gaan werken", zegt Treur over de pensioenopbouw van werknemers. Het nieuwe stelsel zal wat veranderingen teweegbrengen en NSC wil dat mensen daarover zelf mee kunnen beslissen of ze dat wel willen. "Zekerheid heb je nooit", stelt Treur.

Op en neer

Bovendien moet het nieuwe stelsel er juist voor zorgen dat pensioenen verhoogd kunnen worden en aan inflatiecorrectie onderhevig kunnen zijn. Verder blijft het volgens Treur "in grote lijnen" hetzelfde als het huidige pensioenstelsel. "Het is niet zo dat je pensioen iedere maand op en neer zal gaan."

Eigen verantwoordelijkheid

Treur begrijpt dat mensen zeggenschap willen hebben over hun eigen geld. "Maar als puntje bij paaltje komt en de beslissing is ingewikkeld en het gevolg ervan ligt in de toekomst, vinden mensen het moeilijk om een beslissing te nemen en stellen ze het uit. In de praktijk wordt de keuze dan helemaal niet gemaakt."

Risico's spreiden

In het nieuwe stelsel kunnen pensioenfondsen met meer risico beleggen, wat uiteindelijk ook meer kan opleveren. Daarbij zal het risico gespreid worden, voor jongere generatie meer risico en oudere generaties juist minder, legt Treur uit. Maar het voorstel van NSC om het oude en het nieuwe stelsel naast elkaar te laten bestaan, ziet Treur alleen maar nadelen van in. "Dan heb je meer kosten omdat je twee systemen in stand houdt."

'Kan nog lang duren'

De Tweede Kamer moet het voorstel nog aannemen en alle ogen zijn daarbij gericht op Denk, meldt Martine Wolzak, politiek verslaggever van Het Financieele Dagblad. "Als zij tegen zijn, heeft het plan geen kans meer." Daarna moet het nog naar de Eerste Kamer, die ook nog tegen het plan kan zijn. "Het kan nog heel lang gaan duren", aldus Wolzak.

"Alle pijlen zijn gericht op een nieuw stelsel. In plaats van het geld besteden aan de omslag daarvan, had ik liever dat geld besteed aan het huidige pensioenstelsel verbeteren", reageert beller Sjef van Bragt. "Ik ga ervan uit dat er een gewogen en goed besluit genomen wordt", zegt luisteraar Berend Moltmaker. Beller George Lernout vreest voor de gevolgen van het nieuwe stelsel. "Ik heb grote twijfels of ze het resultaat behalen dat ze beloven."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie