Politiek
WNL

Oud-staatssecretaris Wallage denkt dat Schoof een kabinet kan leiden: 'Hij is een activist'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-staatssecretaris Wallage denkt dat Schoof een kabinet kan leiden: 'Hij is een activist'

Beoogd premier Dick Schoof is partijloos en was niet verkiesbaar als kandidaat voor de Tweede Kamer tijdens de laatste verkiezingen. Toch wordt de voormalig topambtenaar zeer waarschijnlijk nu de toekomstige premier van Nederland. Voormalig staatssecretaris Jacques Wallage (PvdA) heeft goede hoop, zegt hij in WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar

Volgens Wallage is het algemene beeld in de media van Schoof een niet-gekozen technocraat, maar daar verkijkt men zich snel op. "Nu heb ik al die jaren heel veel topambtenaren zien langskomen. Dick Schoof is heel atypisch. Hij is een activist. Hij is zeker ook een typische topambtenaar, maar ook iemand die tegenspreekt. Het is iemand die opvattingen heeft."

Oud-staatssecretaris Jacques Wallage (PvdA): 'Dick Schoof is een activist' (24 juni 2024) - WNL Haagse Lobby

'Hell of a job'

De grootste vraag is of Schoof straks alle ballen in de lucht weet te houden met zijn team. "Het zijn heel verschillende ministers. Ook het verantwoordelijk gewicht van die ministers is erg verschillend. Hun maatschappelijke ervaring is verschillend. Dat is a hell of a job", zegt Wallage.

"Met andere woorden: dit zal als het goed is spanning opleveren van een kabinet wat echt wil regeren versus fractievoorzitters", aldus Wallage.

Schoof moet ruimte krijgen

Schoof moet vooral de ruimte krijgen, denkt Wallage. Ondanks dat het hoofdlijnenakkoord al aardig vol zit met partijwensen van de coalitiepartijen. "Ga ervan uit dat de kiezer heeft gesproken. Die macht heeft Wilders verzameld", vertelt de oud-staatssecretaris.

Wallage vervolgt: "Als hij die verstandig inzet, en dat betekent niet elke keer dat Wilders het PVV-liedje gaat zingen, maar zich serieus verdiept in een aantal vraagstukken, dan kan zo'n kabinet de ruimte krijgen. Het omgekeerde is ook waar. Als het kabinet geen ruimte krijgt, dan zakt het heel snel in de benen."

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie