Roep om 'rode lijn' Nederlands kabinet richting Israël: 'Vrienden kunnen elkaar de waarheid vertellen'
- Nieuws
- Roep om 'rode lijn' Nederlands kabinet richting Israël: 'Vrienden kunnen elkaar de waarheid vertellen'
Oxfam Novib, Amnesty International, Pax, Save the Children en Artsen zonder Grenzen hebben premier Schoof en minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken gevraagd de diplomatieke druk op Israël op te voeren, om zo stelling te nemen tegen het escalerende geweld in Gaza. De hulporganisaties zijn verbijsterd over de houding van het kabinet richting Israël. "Vrienden kunnen elkaar de waarheid vertellen", zegt Karel Hendriks van Artsen zonder Grenzen bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Het blijft onduidelijk waar de "rode lijn" ligt voor kabinet-Schoof, is de kritiek vanuit de hulporganisaties. "Er is een totale humanitaire blokkade. Er is geen hulpverlening meer richting Gaza", meldt Hendriks. Het geweld neemt ook toe. "Alle remmen zijn los. Ik verwacht dat de Nederlandse regering hun standpunt daarop aanpassen."
Bondgenootschap
Het internationale oorlogsrecht wordt niet nageleefd, vertelt Hendriks. Daarbij worden hulpverleners aangevallen. Volgens Hendriks moet het Nederlandse kabinet daar consequenties aan verbinden en zich publiekelijk uitspreken tegen het geweld van Israël. "Ik denk dat het aanspreken van een vriend en bondgenoot op de excessen dat het begaat verder niet in de weg hoeft te staan van een relatie. Vrienden kunnen elkaar de waarheid vertellen."
'Te laat en veel te weinig'
Het bestand tussen Israël en Hamas is opgeschort, sindsdien is er sprake van een "hevigheid die ongekend en nietsontziend" is, aldus Sander van Hoorn, voormalig NOS-correspondent Midden-Oosten. "De levens van mensen in Gaza worden onmogelijk gemaakt." Ook Van Hoorn meldt dat de rode lijn er "allang" niet meer is. "Het is te laat en veel te weinig."
Stellingname Amerika
"Israël wil geen vastgelegd einde aan de oorlog", stelt Van Hoorn. Ook de VS blijft Israël steunen en wapens sturen. "Trump denkt nu ook aan een etnische zuivering", reageert Susan Blankhart, oud-ambassadeur voor Egypte en Sudan. "Er is geen enkele rode lijn. We moeten zeggen dat het genoeg is. Er is een genocide aan de gang."
"De Amerikanen zijn een overheersende partij in het Midden-Oosten en daarom geven we ruimte, wij blijven op de achtergrond een kleinere rol spelen", legt Peter Malcontent, specialist Israëlisch-Palestijns conflict aan de Universiteit Utrecht, uit. "De vraag die we in Nederland en Brussel moeten stellen is of we hier geen verantwoordelijkheid in hebben."
Europese steun
Romana Abels, EU-correspondent voor Trouw, meldt dat andere Europese landen, zoals Spanje, België, Cyprus en Luxemburg, wél stelling nemen tegen Israël. "Duitsland blijft steunen door dik en dun, Macrons lijn is om het menselijk leed zoveel mogelijk te verzachten."
Na 7 oktober stond de EU achter Israël, maar sindsdien is het "steeds ongemakkelijker" geworden voor de EU om die steun voort te zetten, zegt Abels. "De teksten worden nu steeds wolliger en ingewikkelder. Het liefst zeggen ze er nu niets over." Tegelijkertijd is het niet zo dat de EU niets doet. "Maar één lijn trekken met 27 landen is ingewikkeld."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!