Politiek
EO

'Marjolein Faber is perfect gecast als Minister van Asiel en Migratie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Marjolein Faber is perfect gecast als Minister van Asiel en Migratie'

Er was afgelopen week veel ophef over PVV-prominent Marjolein Faber, die door Geert Wilders is voorgedragen als minister van Asiel en Migratie. Voormalig VVD-communicatiestrateeg Raymond Mens snapt de keuze wel. "De PVV heeft een keiharde b*tch op migratie nodig", zegt hij - met een knipoog - in de podcast De Spindoctors.

#14 - Na Marjolein Faber wil iedereen 'vooruitkijken' (S06) - De Spindoctors

Faber is maandag te gast in de Tweede Kamer, waar ze in een hoorzitting ondervraagd zal worden door Kamerleden. Ze ligt onder vuur omdat ze in het verleden uitspraken deed met de omstreden term 'omvolking'. In een reactie zei ze dat ze uitspraken uit het verleden niet wilde 'recenseren'. "Ik ga geen energie stoppen in zaken in het verleden, ik kijk vooruit", aldus de kandidaat-minister.

De nadruk leggen op de toekomst is slim, zegt spindoctor Mens: "Sorry zeggen past niet bij de PVV. Geert Wilders doet dat ook nooit. Faber is er neergezet om een keihard migratiebeleid te voeren en daar horen geen excuses bij."

Faber is sinds de vorige verkiezingen Tweede Kamerlid voor de PVV. Daarvoor was ze jarenlang fractievoorzitter voor de partij in de Eerste Kamer en lid van de Provinciale Staten van Gelderland. Ze staat bekend als een 'hardliner' van de PVV. Mens verwacht dat ze in de toekomst ook de aanval zal gaan zoeken op migratiegebied: "Als dingen niet mogen van de rechter of van Brussel, dan zal ze zeggen dat het ligt aan de rechter of aan Brussel. Aan haar ligt het niet."

Hypocriet

Veel politici van coalitiepartners VVD en NSC waren ontstemd over de voordracht van Faber. Onbegrijpelijk en hypocriet, vindt Julia Wouters, die samen met Mens in de podcast zit. "Wat had je dán verwacht? Je weet toch wie Wilders is? Als je met de PVV gaat regeren, moet je niet verbaasd zijn dat er PVV'ers benoemd worden met PVV-standpunten die het op een PVV-manier brengen", zegt ze.

Net als Faber zeiden de leiders van VVD en NSC allebei dat ze vooruit willen kijken. Flauw, vindt Wouters: "Ze moeten toch verantwoording afleggen over de keuze om met ze samen te werken."

Ster advertentie
Ster advertentie