Politiek
NOS

Vincent Karremans wil 'schade' aan amateur- en topsportklimaat voorkomen in kabinet-Schoof

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vincent Karremans wil 'schade' aan amateur- en topsportklimaat voorkomen in kabinet-Schoof

Als spiksplinternieuwe staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport (JPS) zit Vincent Karremans met veel plezier in Parijs te kijken naar de prestaties van de Nederlandse sporters tijdens de Olympische Spelen. In Den Haag wacht de sportportefeuille op de VVD'er, waar flink op bezuinigd moet worden, bleek uit het hoofdlijnenakkoord. "Er is te veel geld uitgegeven en dat moet weer rechtgetrokken worden", vertelt Karremans bij RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

Karremans geniet met volle teugen van de Olympiërs, maar zal in Den Haag gelijk aan de bak moeten. Prinsjesdag staat namelijk voor de deur en daar zullen veel bezuinigingen en btw-verhogingen aangekondigd worden. Uit het hoofdlijnenakkoord werd dat al deels duidelijk en sport zal eraan moeten geloven. Karremans hoopt "impact" te gaan maken op zijn portefeuille.

Waarde van sport

"Sportbeleid is weer wat anders dan zelf sporten, natuurlijk. Wel weet ik wat de waarde van sport is, ook voor je mentale gezondheid", vertelt de staatssecretaris. In het hoofdlijnenakkoord kwam het woord 'sport' slechts één keer voor, maar volgens Karremans is het "heel duidelijk" dat kabinet-Schoof sport "heel belangrijk" vindt.

Financieel tekort

Hoewel Karremans natuurlijk "miljoenen extra" zou willen voor JPS, is dat niet aan de orde van de dag. "De realiteit is dat dat niet kan, omdat er een enorme financieel tekort is in Nederland en dat moet worden opgelost. Er is te veel geld uitgegeven en dat moet weer rechtgetrokken worden", aldus de staatssecretaris.

Btw-verhoging

Waarop precies bezuinigd wordt, moet nog worden uitgewerkt. "Sport is niet alleen belangrijk voor sport zelf of om mensen te inspireren. Het ontroert ook. Maar ook voor mentale gezondheid en natuurlijk ook voor je fysieke gestel", zegt Karremans. Tegelijkertijd is er een btw-verhoging aangekondigd op sport. "Ik ga natuurlijk kijken hoe ik dat op de beste manier kan invullen en hoe ik kan voorkomen dat dat negatieve effecten heeft op toegankelijkheid van sport."

Tickets en contributie

De btw-verhoging wordt in ieder geval doorgevoerd op sporttickets voor wedstrijden. "Het is niet dat de contributie van mensen omhooggaat", benadrukt Karremans. Ook de kansspelbelasting zal verhoogd worden, met als verwacht gevolg dat loterijen minder inkomsten genereren en minder over zullen maken naar NOC*NSF als afdracht. "Dat moeten we maar zien."

Topsportklimaat

Karremans zal moeten gaan "schuiven" met het budget voor sport en kijken "wat wel en wat niet" kan. "Maar als ik daar nu al een tipje van de sluier op geef, dan wordt de kans alleen maar minder dat het gaat lukken." Het gaat om de effectiviteit van het beleid, zegt Karremans, om "te voorkomen dat schade ontstaat in topsportklimaat of in ons amateursportklimaat."

Problemen oplossen

De staatssecretaris belooft alles op alles te zetten om een "zo goed mogelijk resultaat" voor sport te realiseren. "Maar ik heb ook nog Jeugdzorg en de GGZ. Daar zitten ook tekorten op. En dat zijn ook belangrijke dingen", voegt Karremans daaraan toe. "Ik wil graag problemen oplossen voor mensen."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie