Politiek
KRO-NCRV

Vertrouwen in kabinet-Schoof zeer verdeeld: 'Voordeel van de twijfel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrouwen in kabinet-Schoof zeer verdeeld: 'Voordeel van de twijfel'

Het kabinet-Schoof wekt vertrouwen bij lageropgeleide kiezers, blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O. Vooral PVV- en BBB-kiezers, waar lageropgeleiden in de meerderheid zijn, zien het zitten met het nieuwe kabinet. Kiezers van GL-PvdA, D66 en CDA hebben daarentegen weinig vertrouwen. Moet dit kabinet het voordeel van de twijfel krijgen? "Het moet nu gaan gebeuren", reageert Peter Heijkoop, wethouder van Dordrecht, bij Spraakmakers.

De 'goede plannen, frisse wind en andere koers' van het kabinet-Schoof zorgen voor vertrouwen onder lageropgeleide kiezers. Heijkoop (CDA) vindt sommige plannen "zorgelijk", zoals de bezuinigingen op sport, en is benieuwd welke uitwerking dat zal hebben op de bestaanszekerheid van de kiezer. "Ik ben benieuwd naar de inhoud."

Voorzichtig positief

"Dit kabinet werkt aan herstel van vertrouwen tussen overheid en kiezer", stelt Heijkoop. Maak Bresser, voorzitter van de JOVD, is "voorzichtig positief" over het kabinet-Schoof vanwege de "getalenteerde" ministersploeg.

Maar Bresser benadrukt dat de plannen om de spreidingswet in te trekken "onverstandig" is. "Het opvangdeel van asiel moet hard aan gewerkt worden." Bresser zou samen met de JOVD een "alternatief" willen bieden voor dat plan. "Juist als ik het ergens niet mee eens ben, ga ik me ertegenaan bemoeien", aldus Bresser.

Debattalent

Volgens Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debatinstituut, wordt het premierschap een "grote uitdaging" voor Schoof vanwege zijn gebrek aan politieke ervaring. Daarbij heeft Schoof ook geen debat-ervaring, waar je veel voor moet oefenen om er goed in te worden. "Je mag verwachten van de Kamer dat je iemand niet direct gaat grillen. Dat is in het verleden ook zo geweest. Maar daarna moet het wel gebeuren. Het is geen stageplek."

Voordeel van de twijfel

"Het is niet iedereen gegeven om dit goed te kunnen. Maar ik denk dat er in de selectie rekening mee is gehouden", gaat Van Grieken verder. "Als iemand er talent voor heeft, zie je dat meteen in het debat." Beller Huub van Basel geeft dit kabinet "het voordeel van de twijfel" en is "reuze benieuwd" naar de nieuwe bestuurscultuur. "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard."

'Eind dit jaar naar de stembus'

Daar is luisteraar Michiel Vergeer het mee eens. "Ik denk dat we het een kans moeten geven. Ik ben benieuwd wat deze nieuwe ploeg ervan maakt", zegt Vergeer. Beller Berend Moltmaker heeft er "niet zoveel" vertrouwen in. "Mijn vermoeden is dat we eind dit jaar weer naar de stembus moeten."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie