Kabinet-Schoof bezuinigt op sport: 'Ondoordacht en tegenstrijdig'
- Nieuws
- Kabinet-Schoof bezuinigt op sport: 'Ondoordacht en tegenstrijdig'
In het hooflijnenakkoord staat dat er 45 miljoen euro per jaar op de sportsector bezuinigd zal worden. Tientallen topsporters doen daarom een beroep op het nieuwe kabinet-Schoof doormiddel van een open brief in het AD waarin ze hun zorgen uiten. Wat zijn de gevolgen die deze bezuiniging met zich mee zal brengen? "Op de pleintjes en veldjes begint het allemaal", zegt KNVB amateursvoetbal directeur Jan Dirk van der Zee bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Wilders heeft iedere keer 'goud' geroepen, wanneer er iets gewonnen werd bij de spelen", zegt Ward Wijndelts, voormalig hoofdredacteur van Vrij Nederland. "De liefde voor topsport is er wel." Aangezien de topsporters beginnen bij lokale verenigingen, vindt Wijndelts de bezuiniging zeer tegenstrijdig.
Groot offer voor bezuiniging
"Op de pleintjes en veldjes, daar begint het allemaal", zegt KNVB amateursvoetbal directeur Van der Zee. Volgens de directeur wordt door de bezuiniging de drempel tot sporten verhoogd. Sport wordt duurder voor de sporter, maar ook de verenigingen en toeschouwer. Contributies gaan omhoog, maar ook de prijzen van kaartjes, volgens Van der Zee. "Je raakt er kansarme jongeren mee, die geen contributie voor de voetbalvereniging kunnen betalen en daardoor uitgesloten worden."
Voormalig Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus vult erop aan dat hij zich zorgen maakt om de uitsluiting van mensen, die om financiƫle redenen niet meer mee kunnen doen. "Alle kinderen moeten toegang tot sporten kunnen krijgen." Naast dat er een half miljoen minder naar de sport gaat, wordt er ook bij bij gemeentes bezuinigd op sport. Verenigingen ontvangen een groot deel vanuit gemeentes, de bezuiniging komt neer op zo'n 30 miljoen.
'Een btw verhoging is een BMI verhoging'
Benoemt Wijndelts. Van der Zee vertelt dat Nederland een van de minst bewegende landen is. Voormalig prof hockeyer Kim Lammers is een van de topsporters die de brief in het AD ondertekende. "We hebben in Nederland een bewegingscrisis", zegt Lammers. Zij ondertekende de brief omdat zij het belangrijk vindt dat Nederland in beweging blijft, "in de breedste zin van het woord. Sport verbindt en dit heeft invloed op vele verenigingen, de plekken waar wij als topsporters ook allemaal begonnen zijn."
Verenigingen
Verenigingen vrezen voor de bezuinigen. Peter Sanders, penningmeester van Budovereniging 'De Hechte Band' vertelt dat hun vereniging gezond is door vele extra acties die zij bij hun club opzetten en het beroep dat zij doen op haar vrijwilligers. Daarnaast proberen zij hun club toegankelijk te houden. "We hebben een volle map met mensen die met leergeld bij ons kunnen sporten. Zij kunnen dit zelf niet financieren, maar ook voor hen is sport ontzettend belangrijk." Door de nieuwe regeling zal De Hechte Band haar contributie moeten verhogen. "Alles wordt duurder, huur, energie en aan alle kanten wordt aan je getrokken. Mensen stoppen dan het eerst met sport."
Voormalig bokser Marichelle de Jong heeft een eigen boksschool in Rotterdam, door de bezuiniging komt ook zij in de knel. "Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen de contributie nog meer te verhogen, dus ik zal dan zelf op de blaren moeten gaan zitten en dit probleem creatief aan moeten pakken", zegt De Jong.
'Minder topsport dan maar'
"Schaf liever de topsport af, dan komt er een boel geld vrij", komt er als reactie uit de Spraakmakers Community. "Ik denk dat rolmodellen een enorme rol spelen in het inspireren van mensen om te sporten", reageert Lammers.
"Sport verbindt mensen en zorgt voor samenwerking." Grapperhaus vindt het in ieder geval een onzalig plan om sport minder te financieren. "Het is ondoordacht en ik hoop snel met het kabinet in gesprek te gaan hierover."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.