Politiek
KRO-NCRV

Nederlandse boeren over veestapel krimp: 'Liever duidelijkheid dan pleister op de wonden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse boeren over veestapel krimp: 'Liever duidelijkheid dan pleister op de wonden'

De Nederlandse boeren verzetten zich al jarenlang tegen pijnlijke maatregelen vanuit Den Haag en Brussel, maar zelfs BBB-minister Wiersma kan er niet omheen. De krimp van de veestapel blijkt onvermijdelijk om de mestproblematiek in ons land tegen te gaan. Of de beslissing van Wiersma rauw op het dak van de stallen valt? "Liever een zwarte stip aan de horizon dan onzekerheid", zegt Suzanne Ruesink, koeien- en varkenshouder, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens boer Jeroen Langeler is de boodschap van Wiersma eentje die er al lang aan zat te komen. "De manier waarop is met name pijnlijk." Volgens hem zijn de plotselinge veranderingen van koers het lastigst om mee om te gaan binnen de bedrijfsvoering van boeren.

Een leus

De BBB streed eerder voor het behouden van hoeveelheid vee. Langeler stelt dat de politiek al jaren tegen de problematiek aanloopt, maar niet adequaat heeft gehandeld. "We zitten nu in een papieren werkelijkheid, waarbij problemen van een eerder kabinet opgelost dienen te worden." Volgens de boer zijn er al bepaalde Natura 2000 gebieden die nu al niet meer volledig hersteld kunnen worden en dient er gekeken te worden naar een duidelijke en realistische aanpak.

"We willen een duurzamere landbouw, voedselzekerheid, maar ook blijven recreëren en tegelijkertijd staat de wereld in brand." Volgens Ruesink willen we teveel in ons land, dat niet allemaal tegelijk kan. "Daar moeten keuzes in gemaakt worden, dat is al ingewikkeld genoeg.

Carry Nijland was een tijd lang biologisch winkelier en ziet toekomst in de nieuwe maatregel. "Er moet toch een duurzame landbouw komen." Al zit volgens Nijland het probleem in de bestaanszekerheid voor boeren, wanneer zij willen omschakelen naar biologisch. "Voor vijf jaar moeten zij subsidie krijgen, het geld moet ergens vandaan komen." Maar het Transitiefonds, waar 24 miljard in zat voor de boeren, is opgedoekt.

Plan van Adema

Waarom de pot van het Transitiefonds leeg is? "Er waren mensen die er heilig in geloofden dat er nog rek zat in het beleid of dat rekenmodellen voor het stikstofbeleid niet zouden kloppen", zegt Sandrina Hadderingh, hoofdredacteur van Omroep Gelderland. "Wanneer je naar de wetenschappelijke onderbouwing kijkt is dat niet het geval."

Ook Eline Vedder, Tweede Kamerlid (CDA), noemt dat fonds dat door de huidige coalitie werd geschrapt. "Alles is in de prullenbak gegooid". Het Kamerlid maakt zich zorgen over de koude sanering die door de mestproblematiek op de loer ligt. "Het plan van Adema wordt maar voor een heel klein deel doorgezet en ook nog eens het minst werkende deel", aldus Vedder. " In het stuk van Wiersma gaat het over het afromen van de dierenrechten bij overname. "Dat afromen ligt al heel lang stil, dus dat gaat niets doen. Al helemaal niet om de mestcrisis op te lossen", zegt Vedder. "Maar dit is het stukje dat het minste pijn doet."

Brussel

"Wanneer we de mestcrisis niet oplossen, komt Brussel binnen de kortste keren met een generieke korting en gaan ze bij iedereen een deel van hun vee weghalen", zegt Vedder.

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas zou voor de boeren met de vuist op tafel gaan slaan in Brussel. Al kwam zij niet tot aan een gesprek met de hoogste functionaris. "We hebben Adema ook al tig keren naar Brussel gestuurd en dat was zonder succes", zegt Tweede Kamerlid Vedder. Volgens Vedder heeft ons land te weinig geleverd, waardoor Brussel al een tijd lang klaar is met Nederland. "Wat we hadden moeten doen, is ons niet afhankelijk te maken om een uitzondering te moeten krijgen."

En nu?

"Het grootste leed is de onduidelijkheid", zegt koeien- en varkenshouder Ruesink. "Ik heb liever een vervelende keuze dan onzekerheid."

"Probeer te voorkomen dat er later een gevoel komt dat het idee geeft dat we het twintig jaar geleden anders hadden moeten doen", benadrukt Boer Langeler. Waarop Ruesink aanvult: "Laten we een stip aan de horizon zetten, zodat we tijd hebben om daarnaartoe te werken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie