Binnenland
NOSNTR

Mestplan wordt toch doorgezet: 'BBB krijgt te maken met de politieke realiteit'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mestplan wordt toch doorgezet: 'BBB krijgt te maken met de politieke realiteit'

Om de mestcrisis aan te pakken zet minister Wiersma van Landbouw een deel van de plannen van haar voorganger Adema om de veestapel in te krimpen door. Maar ze zwakt ze ook af. Wiersma's eigen partij, de BBB, baalt ervan dat ze van plan is de veestapel te laten krimpen om daarmee te voldoen aan Europese regels.

Mestplan wordt toch doorgezet: ‘BBB krijgt te maken met de politieke realiteit’

Video niet beschikbaar

"We horen een BBB die te maken krijgt met de politieke realiteit", zegt Esther de Snoo, hoofdredacteur van vakblad Nieuwe Oogst, in Nieuws en Co. "Een ruime Kamermeerderheid is voor een strenge mestaanpak om te voorkomen dat er een koude sanering gaat komen. Het is de Tweede Kamer zelf die heeft aangedrongen bij toenmalig minister Adema om te komen met een plan van aanpak."

BBB Baalt

Partijleider Van der Plas stelt dat de plannen het gevolg zijn van slecht beleid van vorige kabinetten. Volgens haar hebben ministers eerder met de Europese Commissie onhaalbare en onuitvoerbare afspraken gemaakt.

"Het kan echt niet anders, dit plan is op verzoek van de Tweede Kamer in gang gezet. Dat was een motie van de VVD. Je ziet nu dat de BBB heel zwaar de schuld legt voor deze gekozen richting bij de voorgaande kabinetten, bij de media die het gelekt heeft, maar niet bij zichzelf."

BBB-leider Caroline van der Plas reageerde paniekerig op de uitgelekte plannen van Wiersma, vindt De Snoo. "Ze kreeg heel veel over zich heen, vanuit die achterban. Boeren hadden toch echt gehoopt op iets anders", zegt ze. "Ze hebben ook altijd meegelift op die onvrede, zijn ook groot geworden door de onvrede over het beleid van voorgaande kabinetten en nu zijn ze noodgedwongen om dat beleid voort te zetten. Het is de vraag of dat gepikt wordt."

Afromen

Volgens De Snoo zijn de uitgelekte plannen in lijn met wat oud-minister Adema in gang heeft gezet. "Inkrimp van de veestapel is een antwoord op een verzoek van Brussel dat er al heel lang ligt", legt ze uit. "Brussel vindt al langer dat Nederland veel te veel vee heeft, waardoor de milieudruk veel te groot is. Een geleidelijke krimp met die afroompercentages is het belangrijkste onderdeel van dit plan."

Veehouders hebben in Nederland dierrechten nodig. Als dieren worden verkocht, worden die rechten ook verhandeld. In het plan van Adema stond dat die rechten moeten worden ingeleverd. I

n de uitgelekte plannen van Wiersma staat dat ook, maar minder dan in eerdere voorstellen. "Maar het gaat nu ook gelden voor de varkens en de kippen", zegt De Snoo. Eerst golden de maatregelen alleen voor melkvee. "Dat is voor die intensieve sectoren wel een hard gelag."

Financiering

Morgen wordt er meer duidelijk over de plannen van Wiersma. De Snoo is vooral benieuwd naar de financiering van die plannen. "Vanuit het vorige kabinet was er bijna 25 miljard vrijgemaakt, ook onder andere voor dit soort plannen. BBB vond dat toen onzin en veel te veel geld en heeft nu nog een budget van vijf miljard."

Volgens De Snoo is vijf miljard ongeveer het bedrag dat nodig zou zijn voor de plannen van Adema. "Dat is het budget dat Wiersma zo’n beetje heeft. Ik kan me voorstellen dat ze ook heel graag andere dingen zou willen doen met hetzelfde geld en het niet alleen op wil laten gaan aan dat mestplan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie